Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Το θαύμα δεν είναι για διαφήμιση.To θαύμα είναι ερωτική σχέση με το Θεό

Άνθρωπος - θαύμα

(Μιλάει ένας ιερέας )
Ξέρετε, το θαύμα δεν είναι διαφήμιση.
Όταν ξεκίνησα να γράψω το βιβλίο του Αγίου Θεράποντα πριν χρόνια, γιατί δεν υπήρχε βιβλίο αφιερωμένο στο Ναό, όλοι μου είπαν, ακόμη και ο εκδοτικός οίκος: βάλτε θαύματα, δεν έχετε θαύματα; βρες τε θαύματα, αυτό το βιβλίο πουλάει.
Να μην πουληθεί ποτέ.
Ο κόσμος αρέσκεται στα θαύματα. Αν βγει ένα βιβλίο με θαύματα, αυτό θα αγοραστεί. Θαύματα του άλφα, θαύματα του βήτα, θαύματα του γάμα. ..
Το θαύμα δεν είναι προς διαφήμιση. Το θαύμα είναι προσωπική επέμβαση του Θεού, σωτηριολογική προσωπική επέμβαση του Θεού στον κάθε άνθρωπο. Κι έχουμε σήμερα σωρεία βιβλία θαυμάτων, κι άλλα είναι σοβαρά κι άλλα είναι αστεία. Και τα διαβάζει κάποιος και σαν τον Φαρισαίο δικαιολογημένα λέει ό,τι λέει.
Μα θα μου πεις, δεν θα πρέπει να διαφημιστεί ένα θαύμα;
Όχι αδελφέ μου, δεν θα πρέπει. Γιατί οι Φαρισαίοι ήταν μπροστά στο θαύμα και δεν πίστεψαν κι αν το διαφημίσεις εσύ θεωρείς ότι θα πιστέψουν;
Χρειάζεται διάκριση. Εκείνος που θα πρέπει να μάθει πρώτος το θαύμα είναι ο πνευματικός μας και αυτός θα μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Αν μέσα μας υπάρχει ένας εγωισμός κι αν φουσκώσουμε από υπερηφάνεια τότε το χάσαμε το θαύμα, χάσαμε τη χάρη του Θεού.
Το ζω το θαύμα μυστικά και μόνος μου. Ερωτική σχέση είναι το θαύμα. Το θαύμα είναι ερωτική σχέση με το Θεό.
Ξέρετε, ο πνευματικά όρθιος Χριστιανός όταν δεχθεί ένα θαύμα από το Θεό, μια θαυματουργική έτσι ενέργεια του Κυρίου μια υπερφυσική, τότε λέει στον εαυτό του: για να σε επισκεφθεί Θανάση ο Θεός σημαίνει πως είσαι ασθενής πνευματικά, είσαι τυφλός, βουβός, κωφός, δαιμονισμένος, σε επισκέφθηκε για να Τον πιστέψεις και για να Του δοθείς και για να παραμείνεις σ’ Αυτόν.
Αρκετά σας είπα. Θα κλείσω με κάτι που έχω σημειώσει εδώ μπροστά μου.
Σε μια επίσκεψή μας σε ένα προσκύνημά μας στη σκλαβωμένη Μικρασία, είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω έναν μορφωμένο Τούρκο ονόματι Ακάν. Έψαχνε από εδώ κι από κει να βρει την αλήθεια. Δεν ήταν ικανοποιημένος με τον μουσουλμανισμό. Δεν ξέρω τι κάνει τώρα, πως πορεύεται. Είχε έναν αδελφό που είχε βρει την «αλήθεια» εντός εισαγωγικών, στους προτεστάντες. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία σαν ξεναγός μας και μιλήσαμε πολύ και για πολλά. Πιστεύω να τα θυμάται και πιστεύω ο σπόρος να έπιασε, κι αν δεν έπιασε, υπάρχουν τόσα πετεινά που έρχονται πρώτα στον σπόρο που σπέρνω εγώ σε σας και παίρνουν ό,τι παίρνετε κάθε Κυριακή. ..
Λοιπόν, μου είπε τότε ο Ακάν που έχει σχέση με το θέμα μας. Λέει, Παπαθανάση, ο Θεός στους μεγάλους επιτελεί μεγάλα θαύματα, όπως στον Μωυσή, με το ραβδί του άνοιξε η θάλασσα. Στους μικρούς, μικρά θαύματα, όπως σε μένα που σε γνώρισα.
Γι’ αυτό παιδιά μου και αδελφοί μου, ας αναζητήσουμε τα προσωπικά μας θαύματα, τις μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις του Θεού σε μας. Ας τα θυμόμαστε. Ας Τον δοξολογήσουμε και ας παραμείνουμε μόνιμα κοντά Του.
Αμήν.
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη/Αβέρωφ
σχόλιο Φαίης. Νομίζω το καλύτερο απ’ το να πούμε σε κάποιον ένα θαύμα είναι να προσευχηθούμε στο Θεό να του κάνει ένα θαύμα. Πάντως πιστεύω πως δεν είναι όλοι Φαρισαίοι, δηλαδή, σε κάποιους ανθρώπους που τυγχάνει να βρίσκονται σε αδυναμία αλλά έχουν την καλή προαίρεση, μπορεί το θαύμα του άλλου να γίνει λόγος για να αναζητήσουν οι ίδιοι το Θεό. Χρειάζεται πάντα διάκριση.
πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com/2016/08/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου