Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αποκαλύψεις του Ντοστογιέβσκi για το μέλλον της οικονομίας, στον ΄"Εφηβο"

Ο έφηβος (σετ)


... Από το μυθιστόρημα « Ο  ΕΦΗΒΟΣ» του Φ. Ντοστογιέβσκη. Εκδόσεις Γκοβόστη :

- Όλα τα κράτη, παρ’ όλα τα ισοζύγια του προϋπολογισμού και την «έλλειψη ελλειμμάτων», un beau matin θα τα βρουν σκούρα σε τέτοιο βαθμό, που όλα, χωρίς εξαίρεση θα ποθήσουν να πάψουν τις πληρωμές, για να αναβιώσουν όλα ανεξαιρέτως, μέσα σε μία γενική χρεωκοπία. 

Στο μεταξύ τα συντηρητικά στοιχεία όλου του κόσμου θα εναντιωθούν σ’ αυτό, γιατί θα είναι οι μέτοχοι και οι πιστωτές και δε θα θελήσουν με κανένα τρόπο να επιτρέψουν τη χρεωκοπία. Τότε, εννοείται, θ’ αρχίσει, σα να πούμε ένα γενικό ξίνισμα. Θα επικρατήσουν παντού οι Εβραίοι και θ’ αρχίσει η βασιλεία τους. Ύστερα, όμως, όλοι κείνοι, που δεν είχαν ποτέ τους μετοχές, μα και γενικά δεν είχαν τίποτα, δηλαδή οι άποροι, είναι φυσικό, πως δεν θα θελήσουν να πάρουν μέρος στο ξύνισμα…. 

Θ’ αρχίσει μία πάλη κ’ ύστερα από εβδομήντα επτά ήττες, οι άποροι θα εξολοθρεύσουν τους μετόχους, θα πάρουν απ’ αυτούς τις μετοχές και θα καθήσουν στη θέση τους σα μέτοχοι κι’ αυτοί, εννοείται. Μπορεί να πουν και κάτι καινούργιο, μπορεί όμως και όχι. Το πιο βέβαιο είναι, πως κι’ αυτοί θα χρεωκοπήσουν. 

Παραπέρα, φίλε μου, δεν μπορώ να προβλέψω για τις τύχες που θ’ αλλάξουν την  τύχη του κόσμου τούτου. Άλλωστε, ρίξε μια ματιά στην Αποκάλυψη……

     - Μα τάχα ολ’ αυτά είναι μονάχα υλιστικά; 
Τάχα`απ’ τα οικονομικά μονάχα θα σβήσει ο τωρινός κόσμος;

     - Ω, εννοείται, πως εγώ πήρα μια γωνίτσα μόνο της όλης εικόνας, μα κι αυτή η γωνίτσα είναι σα να πούμε συνδεμένη με το σύνολο με δεσμούς άρρηχτους.

      -Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;
       - Αχ, Θεέ μου! Μα μη βιάζεσαι. Όλ’ αυτά δεν πρόκειται να γίνουν τόσο γρήγορα. Και γενικά το να μη κάνει κανείς τίποτε είναι το καλύτερο απ’ όλα. Έχει, τουλάχιστο, ήσυχη τη συνείδησή του, πως δε συνετέλεσε σε τίποτε.

        - Έ, φτάνει. Μιλήστε σοβαρά. 
Εγώ θέλω να ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω και πώς να ζήσω …….
        -Τι να κάνεις, αγαπητέ μου; 
Να είσαι τίμιος, να μη λες ποτέ ψέματα, 
να μην επιθυμήσεις το σπίτι του πλησίον σου. 
Μ’ άλλα λόγια, διάβασε τις Δέκα Εντολές. 

Κει  μέσα είναι όλα αυτά γραμμένα, για πάντα.

Από το μυθιστόρημα « "Ο Έφηβος"» του Φ. Ντοστογιέβσκη. 
 Εκδόσεις Γκοβόστη :

(σελ. 219 -  220 )
......................................................................................
......................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου