Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Εκτός των άλλων, αυτή η κυβέρνηση θα μας...κολονοσκοπήσει είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε! Κάνε και συ μια κολονοσκόπηση κ. Κουρουμπλή μου. Εσύ μπορείς!

Αποτέλεσμα εικόνας για κολονοσκόπηση

Αποτέλεσμα εικόνας για κολονοσκόπηση

Ακολουθεί η ...αχτύπητη  είδηση: 


Αθήνα
Υποχρεωτικές θα γίνουν για όλους τους πολίτες οι ιατρικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν οι πολίτες αμελήσουν τα επιβεβλημένα τσεκ - απ, τότε υπάρχει σκέψη να καλούνται να πληρώνουν μέρος του κόστους της θεραπείας τους.
«Όλοι οι Έλληνες έχουμε καλά και πολύ μεγάλες αδυναμίες, όπως η αμέλεια προληπτικών ζητημάτων για την υγεία μας. Έχουμε ένα πρόγραμμα δωρεάν (εξετάσεων) για 60.000 άτομα και έχουν πάει μόνο 7.000. Είμαστε αμελείς και αυτό έχει τεράστιο κόστος στο σύστημα» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός, η σκέψη είναι να καθιερωθούν οι εξετάσεις αυτές και να ειδοποιείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ο ασφαλισμένος ότι πρέπει να κάνει αυτήν την εξέταση.
«Για παράδειγμα, σε μια τριετία και αν ο μη γένοιτο νοσήσει, θα πρέπει να έχει ένα κόστος επιβάρυνσης του Δημοσίου (αν δεν την κάνει). Αυτό είναι μια σκέψη που μπορεί να πιέσει τους ανθρώπους να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.
Με τις εξετάσεις αυτές -που ξεκινούν σε συγκεκριμένη ηλικία και επαναλαμβάνονται με συγκεκριμένη συχνότητα (που θα καθοριστεί βάσει των επιστημονικών οδηγιών)- επιτυγχάνεται πρώιμη διάγνωση τεσσάρων νεοπλασματικών νοσημάτων, τα οποία έχουν ήδη υψηλή συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα.
Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο πολίτης που δεν έχει κάνει τις εξετάσεις έως και το 50% του κόστους της θεραπείας του.
Αποσπασματικό, καθώς δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη και τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη, χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και «τιμωρία», όπως αναφέρει, όσων δεν κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση που νοσήσουν.

Ο ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επιστολές του στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη αξία της πρόληψης και της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που βοηθούν στην βελτίωση της Υγείας των πολιτών.
Μέσα από αυτές τις προτάσεις συστήνει και την συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης.

Ο ΙΣΑ παραμένει «υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Υγείας» και «θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που θα αφορά την πρόληψη των πολιτών μέσα από εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών της Αθήνας.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500016828
πηγή: 

3 σχόλια:

  1. Με κάτι "βόδια" σαν αυτά που κατά καιρούς παρελαύνουν από το Υπουργείο Υγείας, τι να περιμένει κανείς ;

    Η "προληπτική Ιατρική", όπως την προτείνει ο ΙΣΑ και άλλοι, μάλλον, πρέπει να ονομάζεται "προκλητική Ιατρική", επειδή έχει αρμοδιότητα να κατασκευάζει ασθενείς κατά φαντασία, με διαρκές άγχος και στρες.

    Συχνά στο ιατρείο του ΙΚΑ μού έρχονταν δικαιούχοι Υγείας και ζητούσαν "τσεκ-απ" επειδή ένοιωθαν αυτά κι αυτά και άλλα συμπτώματα. Τους έδινα τις εξετάσεις και όταν οι απαντήσεις ήταν όλες φυσιολογικές, μου απαντούσαν : "Μα πώς είναι δυνατόν" και έβγαζαν κι άλλα συμπτώματα, που πρώτα δεν είχαν.

    Ακολουθούσαν νέες εξετάσεις, που κι αυτές ήταν φυσιολογικές. Όταν λοιπόν τους συνιστούσα "μήπως πρέπει να σας δει και κανένας Ψυχίατρος ;" η απάντηση ήταν : "Για τρελό με περνάς ; Τρελός είσαι εσύ. Εσύ να πας σε Ψυχίατρο όχι εγώ" και μου βρόνταγαν την πόρτα κατάμουτρα, φεύγοντας αγανακτισμένοι.

    Δεν είναι φαντασία αυτά που γράφω. Πείρα 37 χρόνων καταθέτω, που δεν έχει ο Κουλουμπής. Αλλά είπαμε, η Ιατρική σήμερα ασκείται προς απόσβεση επενδύσεων και όχι για τον άρρωστο. Έτσι, αν δεν είναι άρρωστος, ο γιατρός της προληπτικής Ιατρικής, του ΙΣΑ και των άλλων, πρέπει να τον κάνει να αισθάνεται άρρωστος και στο τέλος να γίνει άρρωστος. Παράδειγμα ;

    Ερχόταν ασφαλισμένος μη καπνιστής και ζητούσε δυο φορές το χρόνο να κάνει ακτινογραφία θώρακα για προληπτικούς λόγους. Έκανε την έρευνα συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια, όπως είπε. Αποτέλεσμα ; Η τελευταία ακτινογραφία - πάνε χρόνια τώρα - έδειξε καρκίνο πνεύμονα.

    Όποιος ξεχνά Χριστό, Παναγία και αγίους, πέφτει στα χέρια της Ειμαρμένης. Ή της Φύσης, που τις αλλάξαμε τα φώτα, ελπίζοντας να σωθούμε με την οικολογία (πράσινη ανάπτυξη). Πάμε δηλαδή να γιατρέψουμε την έκπτωση της Φύσης με μια άλλη, ακόμη μεγαλύτερη, έκπτωση.

    Τι θέλω και τα γράφω αυτά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυπριανέ μου
    να μην γενικεύουμε...

    Στην προκειμένη περίπτωση είμαι βέβαιη ότι υπήρχε καλή πρόθεση απλά...κάπως ξέφυγε το σκεπτικό, τουλάχιστον ως διατύπωση...

    Προσωπικά ο Κουρουμπλής μου είναι πολύ συμπαθής επειδή έτυχε να τον συναντήσω δυο φορές στη ζωή μου και να ανταλλάξω δυο λόγια μαζι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα "δυο λόγια" δεν μετράνε. Τα έργα μετράνε και αυτό που προτείνει ο Κουλουμπής, είναι σκέτη παλαβομάρα. Έγραψα ότι κατάθεση πείρας 37 χρόνων κάνω και αυτό δεν αποτελεί γενίκευση. Η πλειονότητα των προσερχόμενων στα ιατρεία ΙΚΑ ήταν το "γράψε μου αυτό κι αυτό", διότι αισθάνομαι εκείνο και το άλλο, σημειώνω, που είχε διαβάσει σε εφημερίδα, ακούσει σε ραδιόφωνο ή τηλεόραση και συχνότερα από ένα γείτονα ή φίλο : "Ο καημένος ο τάδε, είχε το και το, του βρήκανε καρκίνο". Στο ιατρείο δεν ερχόταν για εξέταση, όσο για (προληπτικές) εξετάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή