Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Στη μνήμη Σμηναγού Κωνστ. Ηλιάκη




Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε στις 23 Μαΐου 2006. Η καταγωγή του ήταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνου.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. 

Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.Από την στιγμή που μαθεύτηκε το γεγονός εκφράστηκαν υποψίες για την κατάρριψη του αεροσκάφους του Κωνσταντίνου Ηλιάκη από Τούρκο πιλότο.

Στο γεγονός αυτό συνετέλεσαν πολλά γεγονότα,με αποτέλεσμα η άποψη αυτή να μοιάζει ως η πραγματική αιτία του χαμού του Σμηναγού.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 5 χρονών αντίστοιχα.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 23 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του.

2 σχόλια:

  1. Αιωνία η μνήμη αυτού.Πιθανότερη αιτία για την συντριβή είναι ο αδέξιος χειρισμός του τούρκου πιλότου που στην προσπάθεια του να αποφύγει τον Ηλιάκη πήρε απότομα ύψος με αποτέλεσμα τα δύο αεροσκάφη να συγκρουστούν.Ο τούρκος ήταν τυχερός και προσγειώθηκε απλά με ζημιές.

    Χωστήρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A τι χαρά Χωστηράκι μου!
    Καιρό είχαμε να τα πούμε.
    Ναι, το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, συνέβη,εμείς , μάλλον δεν θα το μάθουμε.
    Ας έχει η γενναία του ψυχούλα αιώνια ανάπαυση.
    Ας δίνει δύναμη στη γυναίκα και στα παιδιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή