Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τραχανάς και για επιδόρπιο αυτή τη γιαουρτολεμονόπιτα της Εύης, ποιός θα την φτιάξει;


Επειδή γινόμαστε- έγραφε κάπου και ο Σμέμαν- ό,τι τρώμε...ας προσέχουμε τι τρώμε!

Και εφόσον  ζητήσες,  μια ανάρτηση για να γράψουμε από κάτω συνταγές, ιδού:

Για φαγητό, γρήγορο, εύκολο και θερμαντικό-τώρα το χειμώνα-  προτείνω σούπα τραχανά!

-Είναι εύκολο;
-Για μένα υπήρξε... δύσκολο κατά το παρελθόν, τώρα, όμως, δε "μασάω"!   του "πήρα τον αέρα", χαχα!
-Πώς το φτιάχνει η νοικοκυρά;
-Δεν ξέρω τι κάνει η νοικοκυρά, δεν το ψάχνω σε τέτοιο βάθος, προσωπικά, πάντως -η ακαμάτρα-

( χιχι...ως ακαμάτρα, γενικότερον,  με  έλεγχε η μανούλα, αφού το έλεγε η μακαρίτισσα ότι είμαι ακαμάτρα, πάει και τέλειωσε- είμαι! ποιος είσαι εσύ,  το αναιδές και γλωσσούδικο πλάσμα, που θα αμφισβητήσεις τη σοφία των μητρικών της ευχών και, λοιπών  αρνητικών  προσδιορισμών;)

πώς το φτιάχνω να σου πω:

Βάζω(για ένα πιάτο) πέντε, περίπου  φλιτζάνια  νερό στην κατσαρόλα να βράσουν, προσθέτω το αλάτι  και πετάω μέσα,
-έτσι ρε παιδί μου , στο εντελώς ξαφνικό-  ένα φλιτζάνι τραχανά, ξινούτσικο, χειροποίητο τριμμένο(κυλισμένο) -με απαλά χέρια αγάπης  και τις απαραίτητες  προσευχές -πάνω σε καθαρό  τραπέζι ξύλινο, χωριάτικο.

(δεν ξέρω, να συστήσω  πού το πουλάνε  το θεϊκό έδεσμα, εμένα πεσκέσι το έφερε μια φίλη δικαστίνα, την ευχαριστώ!)

Τον  πετάω μέσα, λοιπόν τον τραχανά  για να βράσει  πέντε περίπου  λεπτά...δεν χρειάζεται περισσότερο.
Αν θέλω, προσθέτω  και ένα φλιτζάνι γάλα να σιγοβράζει μαζί με τον τραχανά και το νερό, άλλα δυο λεφτά.

Μετά, κλείνω το μάτι... (της κουζίνας, ντε!  όχι το δικό μου, πουλάκι μου), βάζω  δυο κουταλιές φρέσκο ελαιόλαδο καλαματιανό (το καλύτερο!), ή μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο,  προσθέτω κάμποσους κύβους από τυρί φέτα, τρίβω φρέσκο  πιπεράκι...και...έτοιμη η λατρεμένη σούπα που και νεκρούς ανασταίνει!

Τη σερβίρω ζεστή και όχι καυτή.
Τα καυτά (φαγιά κλπ) βλάπτουν σοβαρότατα την υγεία λένε οι γιατροί...
Να τα αποφεύγεις το καλό που σου θέλω!
.......................................

Εσύ, τώρα περιστεράκι μου,  αν αγαπάς το σκόρδο, ή είσαι στα πρόθυρα κρυολογήματος, προκειμένου  να  ξορκίσεις το κρυολόγημα και να το κάνεις  να φύγει- τρέχοντας- μακριά σου, ρίχνεις μέσ' στον κατσαρόλα  και δυο τρεις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, αφού έχεις σβήσει  την κουζίνα.

Μετά...σερβίρεις και καλή όρεξη!

Βέβαια, το δικό μου... απωθημένο δεν είναι αυτός ο πανεύκολος τραχανάς που το φτιάχνει η κάθε χαζή και αφηρημένη γραία( πρόσωπα δεν κατονομάζουμε!)

Το δικό μου απωθημένο (χαχα) είναι πρώτον η θεϊκή γιαουρτολεμονόπιτα της Εύης, την οποία μήηηηνες τη ζαχαρώνω απ' τη φωτογραφίαααααα! και όλο λέω ότι θα την αποτολμήσω, αλλά ακόμη ευρίσκομαι ως ο άσωτος, περιφερομένη- εις χώραν μακράν από γιαουρτολεμονόπιτες("γιαουρτολεμονόπιτα", τι υπέροχη λεξούλα, ελαφρώς γλωσσοδέτικη  και δυσεύρετη ακόμη και στο παιχνίδι της "κρεμάλας"που κάποτε, στα θρανία  παίζαμε, θυμάσαι;).

 Δεύτερον, πιο πρόσφατον  για μένα ...απωθημένον, τυγχάνει  το  ανατολίτικο κιουνεφέ της Οίας στη Σαντορίνη που ψάρεψα από τη σελίδα του Σαντορινιού.


Δίνω, λοιπόν,  το σύνδεσμο της Εύης, και του Σαντορινιού  να τα φτιάξεις εσύ που τολμάς τα περίπλοκα, ω λατρεμένο,  και περιμένω, έπειτα,  να με προτρέψεις να προσπαθήσω  και γω τη σχετική ανάβαση-έστω αγκομαχώντας- στα όρη της μαγειρικής  και τα γλυκά βουνά της ζαχαροπλαστικής τόσον   των συγχρόνων μαγείρων-δημιουργών όσο  και των  προγόνων  μας...αμήν και γένοιτοοοο!

Κερνώντας   ένα φιλί σαν ημίγλυκο κρασάκι
στης ψυχής σου το τραπέζι, έτοιμη για το παραπέρα ξεφάντωμα- τώρα , πριν πλακώσει της... αρκούδας η  μεγάλη πείνα...
σε χαιρετώ, ευχόμενη σθένος εν παντί
και αγάπη για πολλές  φιλό-ξενες συνάξεις στου Κυρίου το Όνομα.

Σαλογραία

8 σχόλια:

  1. Γρηγόρης Ζαγοραίος24 Ιανουαρίου 2012 στις 7:34 μ.μ.

    Tι έπαθα ο τάλας? Υπέκυψα στον πειρασμό να μπω σε ξένο υπολογιστή για να δώ τι γράφει η αγαπημένη σαλογραία και μου πασάρει τους πειρασμούς της γαστρός και του λάρυγγος...ΠΑΠΑΙ και ΙΩ και ΦΕΥ και ΟΥΑΙ και ΠΟΠΟΙ !!!!
    Άντε τώρα να κοιμηθώ...
    Χριστέ μου γλύτωσέ με από τα πονηρά ενύπνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγοράζετε ένα κοτόπουλο 1.200 γρ. και ένα μπουκάλι Ουίσκι.Προβλέψτε, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, και μπέικον σε λωρίδες. Για καλό και για κακό βεβαιωθείτε ότι έχετε και ένα βάζο μαγιονέζα.
    Τυλίξτε το κοτόπουλο με τις λωρίδες, αλατοπιπερώστε, και ρίξτε μία υποψία ελαιόλαδου. Προθερμάνετε τον φούρνο σε μεσαία θερμοκρασία, (220 βαθμοί ή θερμοστάτης στο 5) για 10 λεπτά.
    Σερβιριστείτε ένα ποτήρι Ουίσκι και πιείτε το.
    Βάλτε το κοτόπουλο στον φούρνο αφού πρώτα το τοποθετήσετε σε κατάλληλο σκεύος.
    Βάλτε και πιείτε ακόμα ένα ποτήρι Ουίσκι.
    Επαναλάβετε αυτό το βήμα άλλες δυο φορές.
    Μετά από ένα τέπαρτο φουρνίστε το άνοιγμα για να επιγλέψετε το κλείσειμο του ψοτόπουλου.
    Λιάστε ξανά το ουικάλι του Μπίσκη και καπιατήτε μια καλή λουγία.
    Μετά απο ένα κετα.. οχι πέταρτο της ώρας, αργότερα τέλος πάτνων... κλιτρίστε μέχρι τον μπούρνο. Ανοίφτε την χόρτα, ξεγυρνίστε, απαναδονήστε, βάλτε τέλος πάντων το φωτόπουλο απ’ την άλλη.
    Καφήστε σε μια λωκό καλέκρα και καβετάστε κανά δυό φατήρια Κίσκη αμόκα.
    Νύστε, λύστε ψήστε το κουφόλουπο για μισή φώρα ακόμα.
    3 λοτήρια αρφότερα...
    Ζαμέψτε το γατόπουλο απο χάμω, (έπεσε το μακαλισμένο), καφαρίστε το, και γάλτε το σε μιάτο. Φτάτε τα κούτρα σας απο το νέσιμο στο κάτωμα απ’ τα γάδια που μύθικαν στα κλαπάκια της μουζίνας. Μην αποχειραθήτε να κησωθείτε, μια φαρά είμαστε εδώ μάτω.
    Απομελειώστε το δουκάλι του Ρίσκι.
    Αργόμπερα σαρθήτε ως το κρεμάτι και κοιθωμήτε ως το χρωί.
    Την επόμενη μέρα, πάρτε ένα αλκα σελτζερ. Πηγαίνετε να φάτε κρύο κοτόπουλο με μαγιονέζα και καθαρίστε το μπουρδέλο που δημιουργήσατε στην κουζίνα.
    Την άλλη βδομάδα θα δοκιμάσουμε την Κρητική συνταγή:
    Κατσικάκι με τσικουδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΩΝ.
    Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΟΥΙΣΚΙ,

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ ΘΕΙΚΗ
    ΠΟΥ ΘΑ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ
    ΩΣ Κ Υ Ρ Ι Α
    ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ!
    ;-)
    .........
    ΩΡΑ 9:35 Μ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς δε μ αρέσει το...ουίσκι!!!
    χαχαχαχα
    Κι ευτυχώς δε μεθάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου Σαλογραία, σε καλό μας τα γέλια που κάναμε εγώ κι αδερφούλα μου με την συνταγούλα του κοτόπουλου με το ουΐσκι. Ό,τι μπήκα σπίτι αφού τελείωσα για σήμερα με το καθάρισμα - συμμάζεμα - ελαιοχρωματισμό του ημιυπόγειου που μου ξενοίκιασε ο ενοικιαστής και μου έφυγε όλη η κούραση της μέρας λέμε από τα γέλια!
    Η αλήθεια είναι ότι δεν την περίμενα την ανάρτηση μετά από το τελευταίο σου σχόλιο περί γαστριμαργίας. Αλλά αφού την έκανες, ιδού λοιπόν η συνταγούλα τσεκαρισμένη όπως στην έταξα. Όποιος προλάβει και την φτιάξει πριν την μακράς διαρκείας, υποχρεωτική κι εθνικής κλίμακας νηστεία που θα πέσει στη χώρα, την έφτιαξε! Μετά σιγά μη την σφάξεις την κοτούλα αν την έχεις.


    Η χαρά της ακαμάτρας, τρελής γριάς!

    Θα χρειαστούμε: Μία όρνιθα, κριθαράκι, ένα μεγάλο κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Α, και μία γάστρα! Όπως είχα πει λοιπόν, αφού πλύνουμε την κοτούλα μας, την αλατοπιπερώνουμε, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και 2 σκελίδες σκόρδο και τα βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε ελάχιστο λαδάκι, και ένα-δυο ποτηράκια νερό, ίσα να μη μας κολλήσει το κρεμμύδι (η αδερφούλα βάζει και δυο καρότα ολόκληρα, εγώ δε τα είχα βάλει). Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Κανά 30λεπτο πριν γίνει η κοτούλα (η αδερφούλα εδώ λιώνει τα καρότα με ένα πιρουνάκι, εγώ όχι αφού δεν τα είχα βάλει!) προσθέτουμε το κριθαράκι με νερό κι επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν θέλουμε. Κατά τα γνωστά από το γιουβέτσι, ανακατεύουμε συχνά να μη μας κολλήσει το κριθαράκι, κι αυτό είναι όλο. Μόλις γίνει το κριθαράκι, σερβίρουμε.

    Για όποιον διαβάζει εδώ για πρώτη φορά τη συνταγή, την βάφτισα έτσι λόγω της ευκολίας της, της απλότητας της, αλλά και της αναπάντεχης νοστιμιάς της και λόγω του ότι η μητέρα της οικοδέσποινας του μπλοκακίου, συνήθιζε να την αποκαλεί έτσι. Αυτό το τελευταίο, σήμερα το έμαθα!

    Για τον τραχανά τώρα, όταν ήμανε μικρός, τόσος δα κούτσικος, η μαμά μας η καλή λόγω του ότι λεφτά δεν υπήρχαν, αλλά τρία μικρά παιδιά υπήρχαν (εγώ ήμανε ο μικρότερος), συχνά και πυκνά μας έφτιαχνε τραχανά και χυλοπίτες που έστελνε η γιαγιά απ' το χωριό. Εντάξει ως εδώ; Ωραία. Δώστε βάση στο συχνά και το πυκνά όμως παρακαλώ γιατί είναι σημαντικό στοιχείο της ιστορίας. Έφτιαχνε λοιπόν η μαμά μας η καλή τραχανά και χυλοπίτες και πάλευε να μας τα ταΐσει. Μια, δυο, τρεις, χίλιες δεκατρείς, τον μπουχτίσαμε τον τραχανά και τις χυλοπίτες, σε σημείο τέτοιο, που προσπαθώντας η μανούλα να μου τον ταΐσει, εγώ έφτασα στο σημείο να της τον κάνω επιστροφή αν με καταλαβαίνετε... Εγώ βέβαια αυτά δεν τα θυμάμαι καθότι όπως προείπα ήμουν κούτσικος μικρούτσικος, αλλά έτσι μου τα έχει μεταφέρει η μαμά όταν θυμάται εκείνες τις ένδοξες ημέρες (κι απ' ότι δείχνει της μέλλει να τις ξαναζήσει στα γεράματα). Ωστόσο ένα μυστήριο πράμα καλή μου Σαλογραία, όταν βλέπω τραχανά, με πιάνει αναγούλα μέχρι σήμερα!

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήλε
    ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή
    να είσαι καλά, χαίρομαι που γελάσατε!
    Και καθόλου μυστήριο που αντιπαθείς τον τραχανά άχρι του νυν. Και γω για ανάλογες αιτίες, απεχθάνομαι την ψαρόσουπα και γενικότερα τα ψάρια, δυστυχώς.
    Τελικώς...περί όρέξεως κολοκυθόπιταααααα!
    Σας ασπάζομαι σταυρωτά
    Καλό βράδυ

    ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 12:20 Π.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπαίνω ορεξάτος να γράψω για καβάφη και βρίσκω τραχανάδες!!!
    Κάποιος αλήστου μνήμης πολιτικάντης της συμπρωτευούσης είχε ονομάσει τους ποιητάς λαπάδες! Δεν πιστεύω να προσχώρησες στην παράταξή του! Θα σε αποκηρύξω έμπροσθεν του κόσμου όλου!
    w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @w

    Γέλασα πολύ με αυτό το υπέροχο σχόλιο!
    Τι τραχανάς τι λαπάς, φίλε μου, κοντά είναι όλααααα!
    Ε αφού ήθελες να γράψεις για τον Καβάφη, τώρα που έφαγες στα μούτρα την ανάρτηση με τον τραχανά, κατά το "φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο", να ξανανανεβάσω τον Καβάφη, να μας πεις ό,τι θέλεις...
    ;-)

    Ωρα Ελλάδος 11:45 Μ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή