Πολλοί παρομοιάζουν την Εκκλησία με κομματικό μηχανισμό. 
Επειδή δεν ξέρουν πως τα μέλη της Εκκλησίας είναι μέλη ενός σώματος ζωντανού με κεφαλή τον Χριστό.
εκκλησια πυλη του ουρανού
Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη οικογένεια της οποίας τα μέλη είναι όχι μόνο οι ζώντες αλλά και οι κεκοιμημένοι αδελφοί. Όχι μόνο όσοι ανήκουν σε αυτήν συνειδητά αλλά και όσοι έχουν ξεχάσει το βάπτισμά τους και δεν ζουν σύμφωνα με αυτό. Μάλιστα η Εκκλησία έχει αιώνιο χαρακτήρα και έτσι σε αυτήν ανήκουν και όσοι ακόμα δεν έχουν γεννηθεί. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα. Και στην Θεία Λειτουργία μνημονεύονται αναλυτικά όλοι αυτοί και συμμετέχουν μαζί μας στο Μυστήριο της Χάρης του Θεού.
Αυτή η βαθιά ριζωμένη αντίληψη για την Εκκλησία είναι που εξηγεί την διάθεση των ανθρώπων, ακόμα και στον καιρό της οικονομικής κρίσης, να βοηθά, να δίνει χρήματα, να συμμετέχει στο χτίσιμο μιας νέας Εκκλησίας, στον έρανο, στις ακολουθίες, στα μυστήρια, στην ζωή της Εκκλησίας.
Είναι η Κιβωτός της σωτηρίας σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας. Είναι το πλοίο που σώζει όσους επιβιβάζονται. Είναι ακόμα το θεραπευτήριο που εφημερεύει για όλους, άσχετα με την οικονομική τους κατάσταση, την ηλικία, την ψυχολογία, την μόρφωση, το φύλο, το όνομα.
Η Εκκλησία δεν ζητάει τίποτε από εμάς. Κι όμως της οφείλουμε πολλά…
εκκλησία
........................................................................................................................................
.......................................................................................................................................