Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Η συγγραφή ως ψυχοθεραπεία

Η συγγραφή ως ψυχοθεραπεία

Ποιος από εμάς δεν έχει κρατήσει έστω για μια σύντομη περίοδο της ζωής του ημερολόγιο; Πόσοι από εμάς δεν κάναμε σύντροφο το χαρτί και παρηγοριά την πένα, ώστε να αδειάσουμε λίγες από τις βαριές μας σκέψεις; Από την εφηβεία, όταν ξεκινούν να μας απασχολούν πράγματα που μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε ήσυχοι, όταν κατανοούμε την ύπαρξη και τα προβλήματα της ζωής, όταν ξεκινάμε να αναζητούμε το εγώ και να ανακαλύπτουμε τον κόσμο και τις διαπροσωπικές σχέσεις, γεννιέται μια νέα ανάγκη: να επικοινωνήσουμε και να μας καταλάβουν.


Η συγγραφή για έναν μη επαγγελματία συγγραφέα λένε ότι είναι ψυχοθεραπευτική και λυτρωτική. Η διαδικασία είναι απλή: μεταθέτεις τις έγνοιες, τους προβληματισμούς, τους καημούς, τα μυστικά και τα όνειρα, από το μυαλό σου στο χαρτί. Αδειάζει η βαριά σκέψη, βάζεις τα πράγματα σε σειρά και νιώθεις ξαλαφρωμένος.

Από την άλλη, η συγγραφική διαδικασία για έναν έμπειρο συγγραφέα είναι μεν λίγο διαφορετική ως προς τη μέθοδο, αλλά στην ουσία της είναι ίδια. Αδειάζει και αυτός τις σκέψεις, τις έγνοιες, τους προβληματισμούς τα μυστικά του και τα όνειρα στο χαρτί, μόνο που το κάνει με έντεχνο τρόπο. Μπορεί και κρύβεται μέσα στους ήρωες που δημιουργεί και στις ιστορίες που πλάθει, χωρίς να είναι προφανές ότι ανάμεσα στις γραμμές έχει στριμώξει όλο του το είναι.
Πολλοί ψυχολόγοι συμβουλεύουν, ως διαδικασία απαλλαγής από τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος, να κάνουμε το εξής: να πάρουμε μια κόλλα χαρτί, και, πριν τον ύπνο, να καταγράψουμε εκεί ό,τι μας απασχολεί με όποιον τρόπο εμείς θέλουμε. Σε μορφή επιστολής, λίστας, ποιήματος, πεζού, να μεταφέρουμε στο χαρτί ακόμα και κάθε βράδυ όλα αυτά που μας βασανίζουν. Το αποτέλεσμα λένε ότι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό μετά από λίγους μήνες.
Αν αυτή η διαδικασία, μάλιστα, οδηγήσει σταδιακά στο σκάρωμα μιας ιστορίας, ακόμα καλύτερα. Ονομάζεται δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα προκύπτει από την ανάγκη έκφρασης και η έκφραση προκύπτει από την ανάγκη να βγάλω κάτι από μέσα μου.
Η λύση, λοιπόν, είναι: Γράψτε το!

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΤΣΙΡΕΛΗ


Ευλαμπία Τσιρέλη
Δυο λόγια για την αρθρογράφο
Η Ευλαμπία Τσιρέλη ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος και διδάσκει δημιουργική γραφή & επιμέλεια κειμένου. Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. και στο New College του Εδιμβούργου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας στο ίδιο Τμήμα. Έχει γράψει τρία βιβλία ενώ επιμελείται και ανθολογεί συλλογικές εκδόσεις. Μάθετε περισσότερα: http://auth.academia.edu/EvlampiaTsireli https://tsirelievlampia.wordpress.com

πηγή: http://artion-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου