Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Είναι η μόρφωση των θεολογων αμαρτία;




Γράφει ο π.Παντελεήμων
Παρατηρώ ότι σταθερά δαιμονοποιείται και αποδομείται με ηδονική σχεδόν ευχαρίστηση και αποφθεγματισμό η ακαδημαϊκή θεολογία. Δεν είναι βέβαια κάθε μορφωμένος θεολογικά φωτισμένος από τον Θεό, αλλά δεν σημαίνει επίσης πώς κάθε αμόρφωτος, πού κάνει δύο τρία πατερικά ποστ είναι θεολογικά φωτισμένος από τον ουρανό και επιφορτισμένος με κάποια αποστολή.
Μην τρελαθούμε! 
Οι σπουδαιότεροι πατέρες της Εκκλησίας είχαν και τον φωτισμό και την χαρισματική θεολογία, αλλά είχαν και ευρεία κοσμική μόρφωση. Και μάλιστα πολλοί από αυτούς σε σημεία, θεωρούν αυτή την παιδεία εκ των ουκ άνευ. Είχαν να παλέψουν με ανθρώπους πού είχαν εντρυφήσει στην κοσμική σοφία και να τους αντικρούσουν σε αυτό ακριβώς το πεδίο. Και πολλές φορές οι καθ ημας Πατέρες είχαν ευρύτερη κοσμική παιδεία από τους τεχνολόγους και φιλοσόφους. 
Η παιδεία μπορεί να μην σου εξασφαλίζει μια θέση στον Παράδεισο, είναι όμως χρήσιμη και στην ποιμαντική και την απολογητική της Εκκλησίας. Αν παρατηρήσουμε , οι αιρετικοί και οι πλανεμένοι τους πρώτους πού θα χτυπήσουν ηθικά και συκοφαντικά και θα φροντίσουν να τους απαξιώσουν ειναι το ιερατείο κατά πρώτον και τους μορφωμένους κατά δεύτερον. Γιατί; Γιατί αυτοί θα είναι οι πρώτοι πού θα καταλάβουν την πλάνη τους και θα τους απογυμνώσουν. Απαξιώνοντας λοιπόν ή την ιερωσύνη ή την θεολογική μόρφωση επιχειρούν να απογυμνώσουν ηθικά στα μάτια των τρίτων τους περι ού και έτσι κάθε μελλοντική αντίδραση ιερέων και θεολόγων θα είναι μάταια και οι αιρετικοί θα έχουν ελεύθερο το πεδίο από κάθε αντίδραση να πλανέψουν. 
Λοιπόν, ας μην ακολουθούν ορισμένοι χριστιανοί του διαδικτύου κυρίως την πεπατημένη των πλάνων και να κάνουνε μικροπολιτικές και απαξιώσεις. Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του και το ότι έχει ένα ή δύο πτυχία είναι κατάκτηση του και καμάρι του, το οποίο δεν πρόκειται να απεμπολήσει από ψευτο-υπακοή στους θεούσους τόσο εύκολα. Η παιδεία είναι δώρο του Θεού. Ας την ζηλώσουμε. Μπορεί από μόνη της να μην πάει στον παράδεισο, αλλά έχει να μας προσφέρει πολλά. 
Την παιδεία και την μόρφωση μπορεί να μην σου την δώσει ένα πτυχίο, αλλά η επίπονη και καλοπραίρετη μελέτη, με επίγνωση μάλιστα πνευματικού εργοχείρου, θα σου δώσει πολλά και θα σου ανοίξει τους ορίζοντες και του μυαλού, αλλά και της ψυχής!
Ας αφήσουμε τον Θεό να αναδεικνύει τους αγίους Αντωνίους και άλλους αγράμματους κατά κόσμον αββάδες και ας μην ζηλώνουμε για τον εαυτό μας, την ταπεινή δόξα του αγράμματου πλην τίμιου παλληκαριού.Εμείς σήμερα έχουμε όλη την ευρύτητα και την άνεση να μορφωθούμε!
 πηγή

Σχόλιο :
Θαρραλέα παρέμβαση καί αξιόλογη. Εμείς θά θέλαμε νά προσθέσουμε μία παρατήρηση μόνον. Δέν υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στήν αρχαία μόρφωση καί παιδεία στήν οποία μετείχαν οι Πατέρες, οι Ρήτορες, οι υμνογράφοι, οι αγιογράφοι, οι αρχιτέκτονες καί οι νομοθέτες, οι οποίοι μάς κληροδότησαν αυτό τό κορυφαίο επίτευγμα τής πίστεως πού ονομάζουμε Ορθοδοξία καί στήν σύγχρονη Δυτική μόρφωση καί παιδεία. Υπάρχει αδιάβατο ρήγμα, σχίσμα βαθύ, τό οποίο προσπαθεί νά παρακάμψει η σύγχρονη θεολογία καί φιλοσοφία γιά νά πείσει γιά τήν συνέχεια.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου