Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η ομορφιά ως εμπόρευμα και ο γάμος ως επένδυση

15247573121_744fdc8f8c

πηγή για το κείμενο: http://www.msn.com/


Η ομορφιά είναι αναμφισβήτητα σπουδαίο προσόν  για μια γυναίκα και μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο διαβατήριο στη ζωή. Πολλές το αντιμετωπίζουν ως "εμπόρευμα" προς αξιοποίηση και ποντάρουν στην ομορφιά τους  για να πετύχουν. Πρώτος και συνηθέστερος στόχος, ένας πλούσιος γάμος.
Τι μπορεί να απαντήσει ένας άνδρας σε μιά νεαρή και όμορφη γυναίκα, που του λέει ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές, ότι ψάχνει μόνο τον πλούσιο άντρα που θα την παντρευθεί και θα της εξασφαλίσει άνετη, πολυέξοδη ζωή;
 Οι περισσότεροι θα "κουμπώνονταν", θα έλεγαν ότι ο γάμος δεν είναι εμπορική συναλλαγή,  ότι πρέπει να υπάρχει έρωτας και ψυχική επαφή - και άλλα τέτοια συνηθισμένα.
Ενας αναλυτής της Wall Street είχε μια καλύτερη ιδέα. Είδε τα πραγματα από καθαρά οικονομική σκοπιά, ανέλυσε έναν τέτοιο γάμο  ως "επένδυση"  για τις δύο πλευρές (όμορφη γυναίκα - πλούσιο ανδρα) κι έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση
 Η ιστορία ξεκίνησε από ένα αμερικανικό site για γνωριμίες, όπου η νεαρή κοπέλα της φωτογραφίας ανήρτησε το εξής κείμενο:
"Θα μιλήσω με ειλικρίνεια για τις  σκέψεις μου και τις προθέσεις μου.
Είμαι 25 ετών. Είμαι πολύ όμορφη, έχω στυλ και καλό γούστο. Θα ήθελα να παντρευτώ έναν άντρα με ετήσιο μισθό 500.000 δολάρια και πάνω. Ίσως με χαρακτηρίσετε άπληστη, αλλά ένας ετήσιος μισθός 1 εκ δολαρίων, θεωρείται ως μεσαία τάξη στη Νέα Υόρκη.
Η απαίτησή μου δεν είναι υψηλή. Υπάρχει κάποιος σε αυτό το φόρουμ με ετήσιο εισόδημα 500.000 δολάρια; Και αν είστε όλοι παντρεμένοι, θέλω να σας ρωτήσω: Τι πρέπει να κάνω για να παντρευτώ έναν πλούσιο σαν εσάς;
Από τους άνδρες με τους οποίους έχω βγει ραντεβού στο παρελθόν, ο πιο πλούσιος έβγαζε 250.000 δολάρια το χρόνο. Αυτό το ποσό το θεωρώ πολύ χαμηλό για μένα. Αν κάποιος θέλει να ζήσει σε μια καλή περιοχή, το εισόδημα αυτό δεν είναι αρκετό.
Ετσι απευθύνω σε εσάς ορισμένες ταπεινές ερωτήσεις:
Πού συχνάζουν οι πλούσιοι εργένηδες; (Παρακαλείσθε να αναφέρετε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των μπαρ, εστιατορίων, γυμναστηρίων).
Σε ποια ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να στοχεύω;
Γιατί οι περισσότερες γυναίκες πλουσίων ανδρών είναι μέτριες εμφανισιακά; Γνώρισα μερικά κορίτσια που δεν έχουν σπουδαία εμφάνιση, ούτε κάτι ιδιαίτερο, ωστόσο παντρεύτηκαν πλούσιους άνδρες.
Πώς αποφασίζετε ποια μπορεί να γίνει γυναίκα σας και ποια μπορεί να γίνει μόνο φίλη σας; (Ο δικός στόχος μου είναι να παντρευτώ, όχι να γίνω ερωμένη).
(υπογραφή)
Όμορφη J. K.
Στάλθηκαν πολλές απαντήσεις, κάποιες αναρτήθηκαν στο site, άλλες πήγαν στο email της κοπέλας. Πολλές περιείχαν χλευη και  ειρωνεία. Η πιό ενδιαφέρουσα στάλθηκε από 45άρη άνδρα, ο οποίος υπέγραφε ως  Διευθύνων Σύμβουλος της... JP Morgan - προφανές βέβαια ότι δεν ήταν. Η απάντηση του:
Αγαπητή κυρία Ομορφη,

Διάβασα την επιστολή σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλά κορίτσια εκεί έξω που έχουν παρόμοιες απορίες με τη δική σας. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να αναλύσω την κατάστασή σας ως επαγγελματίας επενδυτής.
Το ετήσιο εισόδημά μου είναι πάνω από 500.000 δολάρια και ικανοποιεί τις ανάγκες σας, έτσι πιστεύω ότι δεν χάνω τον χρόνο μου εδώ.
Ως άνθρωπος των επιχειρήσεων, εξέτασα τα πράγματα από οικονομική-επενδυτική σκοπιά  και κατέληξα στην εκτίμηση ότι θα ήταν κακή απόφαση να σας παντρευτώ. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, οπότε επιτρέψτε μου να την αναλύσω.
Βάλτε στην άκρη τις λεπτομέρειες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι μιαανταλλαγή «ομορφιάς» και «χρήματος»: Το πρόσωπο Α παρέχει την ομορφιά και το Β πληρώνει γι αυτήν, τόσο απλά.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα εδώ. Η ομορφιά σας θα εξασθενήσει κάποτε, ενώ τα χρήματα μου δεν θα εξαφανιστούν (τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο). Λογικά το εισόδημά μου θα αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, αλλά εσείς δεν θα είστε πιο όμορφη - το αντίθετο μάλιστα, καθώς τα χρόνια θα περνούν.
Ως εκ τούτου, από την άποψη των οικονομικών, εγώ είμαι ένα περιουσιακό στοιχείο που η αξία του θα αυξάνεται, ενώ η δική σας αξία θα φθίνει. Αν η ομορφιά είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο σας, η αξία σας θα είναι πολύ χειρότερη μετά από 10 χρόνια.
Με τους όρους που χρησιμοποιούμε στην Wall Street, σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει και η εμπορική αξία. Εν προκειμένω, εμπορική αξία είναι η ομορφιά σας. Αν η εμπορική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου μειώνεται με το χρόνο, δεν είναι καλή ιδέα να το κρατήσει κάποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και με το γάμο που θέλετε να κάνετε.
Καθένας με εισόδημα πάνω από 500.000 δολάρια ετησίως δεν είναι ανόητος. Θα βγαίναμε μαζί σας αλλά δεν θα σας παντρευόμασταν. Θα σας συμβούλευα να εγκαταλείψετε την αναζήτηση στοιχείων και συμβουλών για να παντρευτείτε πλούσιο άνδρα. Και στην τελική, θα μπορούσατε να γίνετε εσείς η ίδια το άτομο που κερδίζει τα 500.000 δολάρια το χρόνο. Είναι πιο πιθανό από το να βρείτε έναν ηλίθιο πλούσιο.
Εύχομαι αυτό να σας βοηθήσει
Υπογραφή
Allan Duckburth, CEO της JΡ Morgan

9 σχόλια:

  1. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί η Κα Όμορφη είναι εκτός τού κλίματος της εποχής. Ζήτησε πλούσιο άντρα να τον παντρευτεί. Δεν υποσχέθηκε αιώνια συμβίωση γάμου γιά να αντιμετρηθεί με τις αιτιάσεις της δεκαετής φθοράς του Κου Έξυπνου, διότι θεωρώ ότι έτσι παρουσιάζεται εδώ ο Κος "JP Morgan". Ως γνωστόν οι γάμοι στην Αμερική κρατάνε από λίγες ημέρες μέχρι μερικούς μήνες καί σπάνια, αρκετά χρόνια. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των γάμων των δύο φύλων. Άρα η Κα Όμορφη πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου ζήτησε το πνεύμα της εποχής, τον εφήμερο γάμο, γιατί αυτό της έμαθαν ως ιδεωδη τρόπο ζωής από το σπίτι, το σχολείο, το κολέγιο. Άλλωστε ούτε και ο Κος έξυπνος είναι σίγουρο ότι θα ζει τα επόμενα 10 χρόνια.
    Τέλος θέλω να πώ ότι κατά κανόνα οι άντρες είναι τα "θύματα", και οι γυναίκες με εκπληκτική μαεστρία κατακτούν τους άντρες. Είμαι σίγουρος ότι η Κα Όμορφη θα βρεί πολύ εύκολα αυτόν πού ψάχνει, καθώς δεν την ενδιαφέρει κάτι άλλο από τον άντρα παρά το ετήσιο συγκεκριμένο εισόδημα, γιά να μην πώ ότι μόνο το εισόδημα την ενδιαφέρει. Ή μήπως δεν θα εμφανιστεί κανένας εξηντάρης να την πλησιάσει, με τα ανάλογα εισοδηματικά προσόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνο μου
    Ήταν χιουμοριστική η προσέγγιση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, νομίζω...

    Η πάλη των ανθρώπων, η πάλη των φύλων δεν τελειώνει ποτέ.

    οι άνδρες με γεμάτο πορτοφόλι κάτω των 30 και άνω των 60 δεν είναι δύσκολοι στόχοι για τα νυχάκια μιας μελιστάλαχτης, και με άψογους τρόπους, προσεκτικά καθοδηγημένης από τη μητέρα της όμορφης δεσποινίδας.

    Χωρίς το Χριστό, αμφοτέρωθεν, οι επιλογές καθοδηγούνται από σκοτεινά κίνητρα, μην το ψάχνουμε...δεν υπάρχει άκρη...δεν υπάρχει ελπίδα...μόνο υλικό, μυωπικό συμφέρον που δημιουργεί κολάσεις...

    \

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορεί να είναι χιουμοριστική,όμως μπορεί να ειναι και ρεαλιστική. Κατά τη γνώμη μου, ειναι "ρεύμα" εποχής. Νομίζω ότι το δημοσίευμα θέλησε να καυτηριάσει αυτή τη συγκεκριμμένη τάση, και να εξυψώσει τον Κο Έξυπνο, όμως τελικά θεωρώ ότι η επιχειρηματολογία του ήταν βλακώδης, καί κατά την γνώμη μου καταντά υποδεέστερος της όμορφης. Η όμορφη τουλάχιστον είναι ειλικρινείς, άσχετα εαν ζητά εξωφρενικά πραγματα, και ειμαι επίσης σιγουρος ότι η όμορφη δεν κοιταξε βαθος χρονου δεκαετία γάμου, αλλά εστω και μία ημέρα νόμιμη συζυγος, που αποκτά δικαιώματα και περιουσίες. Αντίθετα ο τύπος μεταχειρίζεται αλαζονεία, θεωρώντας λογική την επενδυτική του ικανότητα μετά τη δεκαετία, καί φθίνουσα την ομορφιά μίας γυναίκας στα 35!!!!!
    Συμφωνώ με αυτά πού γράφεις όμως είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο πού θα πρέπει να το παρατηρήσουμε καί να το αξιολογήσουμε ορθά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρίνο μου
    σαφώς και πατάει το δημοσίευμα στο ρεύμα της εποχής. Η όμορφη πράγματι είναι ειλικρινής ενώ ο κ. Έξυπνος βγάζει το κομπλεξάκι του άντρα που αγωνίζεται να ταπεινώσει το σούπερ θηλυκό, θυμίζοντάς της τη βασική της αδυναμία κατά κόσμον, δηλαδή τη φθορά της εξωτερικής της εμφάνισης που ωστόσο σήμερα, οι πλαστικοί και τα γυμναστήρια αγωνίζονται με τρόπους που να την συντηρούν μέχρι τα βαθιά της γεράματα (αχ Παναγία μου, πώς επαληθεύεται ο Άλντους Χάξλευ με τις πανέμορφες ογδοντάρες που ξεψυχάνε στα κρεβάτια του γηροκομείου βλέποντας τυφλεόραση στο έργο του "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος", προφήτης ήταν ο χριστιανός, ή απλά είχε, πολύ προχωρημένες πληροφορίες σαν αυτές που εκμαιεύει και ο...Λιακόπουλος; )
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομίζω ότι υποβιβάζει τη γυναίκα η επιχειρηματολογία του Έξυπνου. Ίσα ίσα, πέρα από τον κυνισμό του επιχειρήματος για την δεκαετή αξία του αγαθού της Ωραίας, το οποίο χρησιμοποιείται ακριβώς για να απογυμνώσει και να καταδείξει τον κυνισμό του σκεπτικού της ίδιας, ίσα ίσα, λοιπόν, πέρα από αυτό, η πρότασή του είναι άκρως δίκαιη και φεμινιστική: την καλεί να κερδίσει αυτό που θέλει όπως το κατάφερε και ο ίδιος, δηλαδή με τα (όποια) διανοητικά της προσόντα, εξισώνοντάς την απολύτως, όπως πρέπει και είναι σωστό, με τον εαυτόν του και όλους τους άλλους, άνδρες και γυναίκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευδοκία μου
    δεν συμφωνώ ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες.
    ;-)
    Γυναίκα που αντιπαλεύει με τους άντρες φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα διανοητικά της προσόντα, πάει! τον κακομοίρη τον άντρα, τον διάλυσε, είτε ως μητέρα, είτε ως σύζυγος.

    Για μένα η γυναίκα φτιάχτηκε ισό-τιμη με τον άντρα αλλά όχι ίση.

    Η νοητική δύναμη της γυναικός αν δεν χαλιναγωγηθεί συναισθηματικά, εν Χριστώ, μπορεί να καταστρέψει όλόκληρη την κοινωνία των ανθρώπων.

    Για μένα η δύναμη της γυναικός βρίσκεται στην εν Κυρίω υπο-ταγή της.

    Αν το θηλυκό δεν υπό-τάσσεται στον άντρα, εν αγάπη Χριστού, όπως η Εκκλησία οφείλει να υπο-τάσσεται στον Κύριο, αν η γυναίκα δεν υπό-τάσσεται, στην κεφαλή που είναι ο ανήρ αυτής, πάει!

    Το πήρε το αντρόγυνο, δια του φεμινισμού, ο
    Εξαποδώς και το σήκωσε...όμως...αυτό αποτελεί ίσως θέμα μιας άλλης ανάρτησης...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ νομίζω ότι ο Κος Έξυπνος είναι γοητευμένος από την Κα Όμορφη, καί γι αυτό αφενός την καλεί γιά ελεύθερο χωρίς δεσμεύσεις ραντεβού, καί αφετέρου την καθομολογεί έμμεσα πετυχημένη, αφού της αναγνωρίζει την ικανότητα, ότι πιθανώς μπορεί να κερδίσει στο επιχειρείν, αυτά πού ζητά από ένα πλούσιο άντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άρα θεωρείς ότι η γυναίκα έχει ανώτερα διανοητικά προσόντα, για αυτό οφείλει να τα χαλιναγωγεί!... Κατά το Σαββοπουλικό "ο άντρας κι η γυναίκα δεν είναι ίσοι, γιατί απλούστατα η γυναίκα είν' ανώτερη... πάντα υποχωρώντας τον καθοδηγεί"... (εννοείται ότι διαφωνούμε, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).
    Εδώ μιλάμε για την επαγγελματική κονίστρα, και τον επαγγελματικό συναγωνισμό ή έστω την επαγγελματική συνύπαρξη επί ίσοις όροις (όπως όλες νομίζω ότι θέλουμε να την βιώνουμε, έτσι δεν είναι;)... Και το ότι το ξεπούλημα της ομορφιάς είναι ουσιαστικά εκπόρνευση, έστω και παραδοσιακά αποδεκτή. Και έχουμε το παράδοξο μια βαθειά συντηρητική, και ακόμα και λίαν θρησκευόμενη κοινωνία, ενώ θεωρούσε "πορνεία" τις προγαμιαίες σχέσεις, να μην θεωρεί εκπόρνευση τον γάμο με τέτοιους όρους (δηλαδή αυτό που συνέβαινε κατά κανόνα στους σκοτεινούς εκείνους αιώνες)... Όμως ποιά η διαφορά της ανταλλαγής του αγαθού της ομορφιάς με χρήματα με όρους γάμου από την ανταλλαγή του στην αγορά, ως έκδοση επί χρήμασι; Ίσα ίσα που η κανονική εταιριζομένη δεν χρησιμοποιούσε για την συναλλαγή της κανένα εκκλησιαστικό μυστήριο, όπως η "καθώς πρέπει" εταιριζομένη-πωλώσα ομορφιά διά του γάμου... Άρα τί'ναι καλό, τί μη καλό και τί τ'ανάμεσό τους... Το αίσθημά μας περί ηθικής είναι τελικά εντελώς σχετικό και συμβατικό και όχι καθαρό και απαλλαγμένο από την εμπλοκή της τριβής και της συνήθειας...
    Βέβαια ίσως και να μην είναι καν πραγματικός ο εν λόγω ευφυολογηματικός διάλογος που αναπαράγουν κάποια ιστολόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eυδοκία μου
    δεν θεωρώ ότι η γυναίκα διαθέτει ανώτερα διανοητικά προσόντα. Θεωρώ ότι η γυναίκα είναι πλουσιότερη συναισθηματικά από τον άντρα, γι αυτό...αν θα ήθελε να τον καρφώσει και να τον διαλύσει θα μπορούσε κάλλιστα, επειδή η πλουσιότερη συναισθηματική της φύση (πάνω στην οποία πάτησε ο Εωσφόρος και την εκπαραθύρωσε εκ του αρχαίου Παραδείσου)μπορεί να εφεύρει ( αρκεί όρεξη και ακονισμένα νυχομολυβάκια να κουβαλάει η γυναίκα )μυριάδες νοητικών, αντεπιχειρημάτων εις βάρος της... φυλής των ανδρών.
    ;-)

    Επαγγελματική συνύπαρξη επί ίσοις όροις πιστεύω ότι υπάρχει κυρίως στα χαρτιά.

    Όχι επί της ουσίας. Επί της ουσίας, ακόμη και σε επαγγελματικούς σήμερον χώρους ή θα προπορεύεται η γυναίκα χάρη στα...προσόντα της, κατά τη λαικη παροιμία που μουρμούράει: " το (μπιπ)σέρνει καράβι" ή στους επαγγελματικούς χώρους, θα έπεται η δίχως πολλά..."προσόντα" ταλαίπωρη μανδάμα...καπελωμένη από τους συνήθεις συμπλεγματικούς φαλλοκράτες του Κερατά,

    Η ομορφιά της γυναίκας, ως πόλος έλξης για θέματα γάμου, σαφώς εξυπηρετεί τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους με θετικό πρόσημο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω αυτήν την αναζήτηση. Την υπαγορεύει ο φυσιολογικός έρωτας που παρατείνει τη ζωή στους αιώνες. Όταν όμως οι κοπελιές χρησιμοποιούν συνειδητά την ομορφιά τους προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, και υλικά αγαθά, τότε ξεφεύγουν σε φιλαργυρία δια της πλεον-εξίας και αυτό πάλι εις βάρος της ψυχικής τους απελευθέρωσης λειτουργεί.

    Το αίσθημα περί ηθικής σε έναν άνθρωπο που πιστεύει στην Ανάσταση ψυχών και σωμάτων, σίγουρα αποκαλύπτεται εντελώς διαφορετικό, από το αίσθημα της ηθικής που καλλιεργούν όσοι χρησιμοποιούν την ηθική ως...σαλαμούρα που κρατάει τις ανθρώπινες κοινωνίες υγιείς.
    ;-)

    Μαρίνο μου
    η αντρική σου προσέγγιση μας επαναφέρει στο έδαφος της άλλης πραγματικότητας, όπως εκφράζεται μέσα από τα μάτια του ...ισχυρού φύλου.

    Σ' ευχαριστώ!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή