Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η προσοχή που δίνετε στα συναισθήματα των άλλων καθορίζει το αν διατρέχετε κίνδυνο να πάθετε κατάθλιψη.


Ένα εύκολο τεστ προβλέπει το αν θα πάθετε ποτέ κατάθλιψη
Η προσοχή που δίνετε στα συναισθήματα των άλλων καθορίζει το αν διατρέχετε κίνδυνο να πάθετε κατάθλιψη. 
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Clinical Psychological Science έλαβε ως αντικείμενο μελέτης 160 γυναίκες, οι 60 από τις οποίες είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να κοιτάξουν εικόνες στις οποίες απεικονίζονταν δυο πρόσωπα. Το ένα πρόσωπο είχε πάντα ουδέτερη έκφραση, ενώ το άλλο ήταν είτε θυμωμένο, είτε χαρούμενο είτε λυπημένο. 
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο εντοπισμού του ματιού για να καταγράψουν τις κινήσεις που έκανε το μάτι, πάνω σε τι εστίαζε και για πόση ώρα. 

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν πως οι γυναίκες που είχαν ιστορικό κατάθλιψης έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στα θυμωμένα πρόσωπα

Στη συνέχεια της έρευνας αποδείχθηκε πως οι γυναίκες που εστίαζαν περισσότερο στα θυμωμένα πρόσωπα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης στο μέλλον, και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα δυο χρόνια
Ο καθηγητής ψυχολογίας, Branson Gibb που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι: «Αν η προσοχή σας μαγνητίζεται περισσότερο από άτομα που δείχνουν να είναι θυμωμένα μαζί σας ή σας επικρίνουν, τότε διατρέχετε κίνδυνο να νοσήσετε από κατάθλιψη». 
Η επικεφαλής της έρευνας, Mary Woody δήλωσε ότι τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας της κατάθλιψης ή ακόμα και να καταφέρουν να προβλέψουν τα συμπτώματά της χρησιμοποιώντας υπολογιστικά προγράμματα. 
«Πιθανώς να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις γυναίκες που κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη απλώς παρατηρώντας τον τρόπο που παρατηρούν και αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των γύρω τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου