Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Γιατί διακατέχεται από φόβο ο όσιος Παίσιος Βελιτσκόφσκυ σχετικά με την έκδοση πατερικών έργων τόσο στην ελληνική όσο και στη σλαβονική;

'Οσιος Παϊσιος Βελιτσκόφσκυ

[....]

Από πνευματική άποψη τώρα θα ήθελα να σε πληροφορήσω πως για την έκδοση των πατερικών έργων, τόσο στην ελληνική όσο και στη σλαβονική, κατέχομαι από χαρά αλλά και από φόβο.

Από χαρά γιατί δεν κινδυνεύουν πια να καλυφθούν  πια απ' τη λήθη κι όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν εύκολα να τ' αποκτήσουν.

Κι από φόβο επειδή τρομάζω στη σκέψη μήπως, εκτός από τους μοναχούς, τ' αγοράσουν και λαϊκοί ορθόδοξοι χριστιανοί.  Κι' αν αυτοί διαβάσουν τα περί νοεράς προσευχής  από μόνοι τους, χωρίς καθοδήγηση από έμπειρους σ' αυτά τα θέματα πνευματικούς, θα πλανηθούν και μπορεί να φτάσουν σε σημείο να βλασφημήσουν αυτή την αγία  και ανεπίληπτη ενασχόληση, που μαρτυρείται από πάρα πολλούς και μεγάλους άγιους πατέρες.

[...]Οι άγιοι ονομάζουν την προσευχή αυτή (τη νοερά)  τέχνη τεχνών. 


Ποιος μπορεί ν' ασχοληθεί μ' αυτήν χωρίς να διδαχτεί από έναν "τεχνίτη", 
δηλαδή από έναν έμπειρο καθοδηγητή; 

Η προσευχή αυτή είναι μάχαιρα του πνεύματος, δοσμένη απ' το Θεό για να συντρίψουμε τον εχθρό των ψυχών μας. 

Για κείνον όμως που δεν την χρησιμοποιεί σωστά υπάρχει φόβος να στραφεί εναντίον του.

Η προσευχή αυτή έλαμψε σαν ήλιος ανάμεσα στους μοναχούς, κυρίως στην Αίγυπτο, στην Ιερουσαλήμ, στα όρη του Σινά και της Νιτρίας, σε πολλούς τόπους της Παλαιστίνης  και σε πολλά άλλα μέρη, όχι όμως παντού, όπως μαρτυρείται στο βίο  στου Αγίου Γρηγορίου του Σιναϊτου  που γύρισε όλο το Άγιο Όρος  αναζητώντας ησυχαστές  που ασχολούνται με τη νοερά προσευχή. 

Είναι φανερό απ' αυτό πως , αν σ' έναν τέτοιο άγιο τόπο ο Άγιος δε βρήκε κανέναν ασχολούμενο με τη νοερά προσευχή, τότε σε πολλά μέρη η προσευχή αυτή ήταν άγνωστη στους μοναχούς. 

Και οπουδήποτε η προσευχή αυτή ήταν γνωστή κι έλαμπε σαν τον ήλιο ανάμεσα στους μοναχούς, ακόμα κι εκεί η ενασχόλησή της αποτελούσε μέγα και ανέκφραστο μυστήριο, γνωστό μόνο στο Θεό και στους εκτελεστές της. 

Στους κοσμικούς ανθρώπους όμως η εξάσκησή της 
ήταν τελείως άγνωστη.

Τώρα όμως, με την έκδοση των πατερικών βιβλίων, θα την γνωρίσουν όχι μόνον οι μοναχοί αλλά κι όλοι οι χριστιανοί. Γι αυτό φοβούμαι και τρέμω , μήπως, επαναλαμβάνω, εκείνοι που θα την αρχίσουν από μόνοι τους , χωρίς καθοδηγητή, πέσουν σε διάφορες πλάνες, απ' τις οποίες είθε να λυτρώσει ο Σωτήρας Χριστός, με τη Χάρη Του, όλους εκείνους που επιθυμούν να σωθούν [...]

(Απ' το βιβλίο:  "Όσιος Παίσιος Βελιτσκόφσκυ¨"- Μετάφραση -Επιμέλεια Πέτρου Μπότση σελ.σελ.189 και σελ. 192 )
.................................................................................................
.................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου