Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ιερομόναχος π. Seraphim Rose



πηγή
...................................................................................................
....................................................................................................
Η ψαλμωδία που ακούγεται στα σλαβονικά είναι οι Μακαρισμοί.

6 σχόλια:

  1. Ω τί σπουδαία ευλογημένη μορφή υπήρξε ο π. Σεραφείμ Ρόουζ . Που συνάντησε τον Ιησού μας και την Ορθοδοξία διά της Αγιοτόκου Ρωσικής Διασποράς και γαλουχήθηκε από μεγάλες μορφές της εξαιρέτως τον Άγιο Ιωάννη . Η ομολογιακή και ασκητική (!!) μορφή του καί το έργο του σπάνια . Ίσως μας τον χαρίσει ο Κύριος μας ως τον πρώτο Αμερικανό Άγιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φώτιε
    ο π. Σεραφείμ όταν γνώρισε την Ορθοδοξία, είχε ήδη περάσει δια πυρός και σιδήρου, ψάχνοντας για την Αλήθεια.
    Ευλογήθηκε να συναντήσει τον Άγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς και από εκείνον να καθοδηγηθεί στη συνέχεια.

    Τι να πούμε εμείς οι ανάξιοι για τον αγώνα του τον τεράστιο;

    Ας έχουμε την ευχή του και μακάρι να τον αναδείξει άγιο ο Κύριος δια των επακολουθούντων σημείων της αφθαρσίας του λειψάνου, όταν έρθει η ώρα της ανακομιδής- και όχι μόνον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε συνέχεια του σχολίου σου Ευανθία γιά τά λείψανο τού π.Σεραφείμ , αντιγράφω από τό οπισθόφυλλο του γ' τόμου τού βιβλιου περί τόν βιο και τα έργα του.
    " Στίς τρείς ημέρες , μεταξύ τού θανάτου καί τού ενταφιασμού του , τό σώμα τού π. Σεραφείμ δέν υπέστη ούτε ακαμψία ούτε αποσυντέθηκε στό ελάχιστο , ακόμη και με τή θερινή θερμοκρασία .Δέν υπήρχε καμία νεκρική ωχρότητα πάνω του .Στήν πραγματικότητα τό χρώμα του ήταν κυριολεκτικά χρυσωπό . Τό δέρμα του παρέμεινε μαλακό λαί τό σώμα του καί τό σώμα του φάνηκε νά είναι , όπως είπε ένας προσκυνητής τής μονής "σάν ένα παιδί πού κοιμάται ".
    Καθώς κειττόταν στό απλό ξύλινο φέρετρο στήν Εκκλησία , τό πρόσωπο τού π.Σεραφείμ ακτινοβολούσε. Τόσο παρήγορη ήταν η ευγενής έκφραση τής ειρήνης καί ευδαιμονίας πού , οι άνθρωποι δέν μπόρεσαν νά τό καλύψουν μέ τόν παραδοσιακό μοναστικό τρόπο . Κοίταζε σάν νά ήταν ζωντανός ~ νεότερος από ό,τι ήταν πρίν από τήν ασθένειά του . Η θέα του πιστοποιούσε έναν θρίαμβο πάνω στόν θάνατο , καί οι πολυάριθμοι άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν πολύ ώρα προσευχής πάνω από τό φέρετρό σου . Τά μικρά παιδιά μετά βίας τά έπαιρναν μακριά από τό φέρετρο , τέτοια ήταν η ατμόσφαιρα τής αγάπης καί της ηρεμίας πού περιέβαλε τό σώμα του . ''
    Στούς παρευρεθέντες στήν εξόδιο ήταν ο Επίσκοπος πρώην Ετνα Χρυσόστομος , και ο Επισκοπος Σιάτλ και Ετνα Αυξέντιος που μου εχουν προσεπικυρώσει τα ανωτέρω .
    Στο βιντεο με φωτο φαινεται ξεκάθαρα η Χαρις που αποπνέει το τίμιο λέιψανό του.

    https://www.youtube.com/watch?v=VUjmuuLQT3U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φώτιε αδερφέ
    ευχαριστώ πολύ για το βίντεο.
    Το ανέβασα όπως βλέπεις.
    ;-)

    Η ψαλμωδία που ακούγεται στα Σλαβονικά,
    είναι οι Μακαρισμοί.

    Τα κείμενα του π. Σεραφείμ Ρόουζ, μου τα διάβαζε ο Πέτρος από το 1980 και τα σχολιάζαμε.

    Με είχε αφήσει άναυδη τότε, το μοναδικό, το ανεπανάληπτο ΥΦΟΣ, της γραφής του π. Σεραφείμ, ο δυσεύρετος εκείνος συνδυασμός έκφρασης σύγχρονης, πλην ταιριαγμένης αρμονικά με τον Ορθόδοξο Πατερικό λόγο αιώνων.

    Το κάθε του κείμενο, διατυπωμένο με χαμηλότονη φωνή κατάνυξης και χαρμολύπης, έπειθε, εμένα τον δυσήνιο και απαιτητικό αναγνώστη, ότι αυτός που γράφει, αυτά που εκφράζει, ΔΕΝ τα παπαγαλίζει απλώς ως θεολογίες, προκειμένου να μου κανει καλή εντύπωση αλλά τα διατυπώνει βιωματικά και με όλο της καρδιάς του το αίμα, αντί για μελάνη...

    Αργότερα, κατάλαβα, έμαθα, ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος που τόσο με αφόπλιζαν, μου κατέριπταν όλες τις εγω-κεντρικές μου άμυνες, τα φωτισμένα κείμενά του.

    Περισσότερα ένιωσα για την προσωπικότητά του, διαβάζοντας τον ΠΡΩΤΟ τόμο από την τρίτομη βιογραφία του, σε συγκλονιστική μετάφραση, της Χαράς Λιαναντωνάκη...

    Με πολλά σιωπηλά δάκρυα έβρεξα τις σελίδες εκείνου του αναγνώσματος...

    Ας έχουμε τις άγιες πρεσβείες του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέποντας την Χριστοειδή μορφή του αγίου στο βίντεο ήρθε στη μνήμη μου κάτι που γράφει ο Alexander Schmemann στο βιβλίο του "Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα":

    "Τελικά οι άνθρωποι ελκύονται στο Θεό, όχι γιατί κάποιος μπόρεσε να τους δώσει διαφωτιστικές εξηγήσεις, αλλά γιατί είδαν σ'αυτόν το φως, τη χαρά, το βάθος, τη σοβαρότητα, την αγάπη που από μόνα τους αποκαλύπτουν την παρουσία και τη δύναμη του Θεού στον κόσμο ".

    "Μάθετε απ εμού...".


    ΑπάντησηΔιαγραφή