Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σαουδική Αραβία: Σαν κοινό θνητό έθαψαν τον βασιλιά Αμπντάλα




Ο βασιλιάς ενταφιάστηκε σε έναν λιτό τάφο, χωρίς φέρετρο και διακριτικά, βάσει της ουχαβιτικής παράδοσης - 


Το μνήμα δεν θα φέρει ούτε το όνομα του -.....

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Κόλπου, καθώς και ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένου του Ταγίπ Ερντογάν, παρέστησαν στην τελετή της κηδείας του Αμπντάλα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε τέμενος του Ριάντ, όπου κοινοί θνητοί ενταφιάζονται.

Ο βασιλιάς ενταφιάστηκε σε έναν λιτό τάφο, χωρίς φέρετρο και διακριτικά, βάσει της ουχαβιτικής παράδοσης. Μάλιστα το μνήμα δεν θα φέρει ούτε καν το όνομα του αποθανόντος βασιλιά. Tο ουαχαβιτικό σουνιτικό Ισλάμ που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία θεωρεί αμάρτημα που προσεγγίζει την ειδωλολατρία τις φανταχτερές επιδείξεις πένθους.

Στη χώρα δεν κηρύχθηκε κάποια επίσημη περίοδος πένθους, ούτε υπήρξαν συγκεντρώσεις πολιτών στους δρόμους για να θρηνήσουν την απώλεια του Αμπντουλάχ. 
Αν η απογευματινή προσευχή, πριν από την κηδεία, τελέστηκε ενώπιον ηγετικών προσωπικοτήτων η σορός του βασιλιά μεταφέρθηκε στο τζαμί με ασθενοφόρο. Πέρασε ανάμεσα στο πλήθος πάνω σε ένα απλό φορείο, τοποθετήθηκε μπροστά στους πιστούς που προσεύχονταν και κατόπιν μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκε, χωρίς καμία άλλη τελετή. 

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά θεωρείτο συντηρητικός, ωστόσο ο ζήλος του για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας λειτούργησε καταλυτικά ώστε να αλλάξει η αρχική εικόνα που επικρατούσε για εκείνον. 

«Θα παραμείνουμε, με την στήριξη του Θεού, στην ευθεία πορεία στην οποία αυτή η χώρα έχει προχωρήσει από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο βασιλιά Aμπντουλαζίζ και τους γιους του που τον διαδέχθηκαν» δήλωσε ο νέος 79χρονος βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, αδελφός του Αμπντάλα, στην πρώτη του ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Οι φωτογραφίες από την κηδεία του Αμπντάλα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Saudi Press Agency.



  Για περισσότερες φωτογραφίες βλέπε πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

(Ευχαριστώ τον φίλο της σελίδας παπα-Κώστα, για την αποστολή της είδησης)

7 σχόλια:

  1. Ευανθία μου, σημασία έχει πως έζησε, όχι πως ενταφιάστηκε. Η λιτότητα και η ταπείνωση να είναι αρετές της ζωής μας και όχι της εκδημίας μας, αυτό θα έλεγα σαν μήνυμα προς προβληματισμό. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνο
    εννοείται ότι σημασία έχει το π ώ ς έζησε.

    Απλά εδώ εστιάσαμε στην φιλοσοφία της συγκεκριμένης ταφής.

    Δεν μου το βγάζεις από το μυαλό, οτι αυτή η συνήθεια έχει ρίζες σε ταπεινές ταφές, μεγάλων αρχαίων χριστιανών ασκητών...ή και κυνικών αρχαιότερων φιλοσόφων...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στα δυο έχει τις ρίζες της.
      Σαφώς και έχει σημασία το πως έζησε.Άλλωστε οι ουαχαμπιστές είναι πίσω απ'όλα τα ακραία ισλαμικά κινήματα.
      Αξίζει όμως μια αντιπαράθεση με το πως θαβόμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί,κληρικοί και λαϊκοί.Έχουμε δει κατά καιρούς τρελά πράγματα.
      παπα-Κώστας

      Διαγραφή
  3. Τι αγάλματα-προτομές(και σε τάφους κληρικών),τι λιοντάρια,τι σταυρούς τεράστιους παράξενης τεχνοτροπίας,τι αετούς και κάτι παράξενα κτίσματα σαν στύλους,σαν τύμβους.Πώς ήταν τα μαυσωλεία;Μη πιάσουμε και τη μάχη του μάρμαρου(τι είδος,τι σχέδια θα έχει κλπ).Αφού σε λίγο τα νεκροταφεία θα λειτουργούν με είσοδο και σαν γκαλερί.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχα!

    παπα- Κώστα μου...
    αν αυτά γίνονται από την αγάπη των επιζώντων, από την αγάπη, επαναλαμβάνω, πάει στην ευχή...αλλά αν τα ζήτησε ο,,, μελλοθάνατος... προκαταβολικά, εντάξει.. το βρίσκω υπερβολικό.

    Θυμάμαι τι γέλια ει΄χα κάνει όταν πριν χρόνια (άκουσα από ενα φίλο του πατέρα μου, στην Πάτρα) ότι οι..νοικοκύρηδες αγοράζουν λέει εκ των προτέρων τον οικογενειακό τους τάφο, με πολλά χρήματα!

    Αυτό πια κι αν μου φάνηκε σόλοικο..!
    ;-)
    Καλά, να αγοράζεις ένα σπίτι , ένα αυτοκίνητο, ένα χωράφι για καλλιέργεια αλλά να αγοράζεις και τάφο!

    - ΓΙΑ ΌΝΟΜΑΑΑ!

    Αλληθώρισα από την έκπληξη!
    Γέλασα σου λέω με την καρδιά μου.

    Μου φάνηκε πολύ..γκραν γκινιόλ...

    Αργότερα μετά από χρόνια,όταν πήγε η μάνα μου μια προσκυνηματική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα, επέστρεψε, έχοντας αγοράσει το σάβανό της.

    Και εκεί έπαθα άλλο σοκ, αλλά...πιο σύντομα το ξεπέρασα!

    Κατάλαβα το θεολογικό βάθος της μνήμης θανάτου και μου φάνηκε και ευλογημένη κίνηση στο τέλος...
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι,το σάβανο είναι λογικό και θεολογικά σωστό αν θες.
    Επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα το θέμα του τάφου είναι κάτι που καλό είναι να το ετοιμάσεις όσο ζεις.Και πράγματι είναι ακριβοί.
    Έχω ακούσει περιπτώσεις που ο μελλοθάνατος έχει ζητήσει τα...μεγαλεία.Λίγες πάντως.Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι επίδειξη μεγαλείου από τους συγγενείς.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή