Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η κυματική θεωρία της ύλης και οι χαμένοι παπάδες



Αγαπημένε- πάντα- του Χριστούλη, πρώην ιερέα, που κορδακίζεσαι ότι σου άνοιξαν τώρα τα μάτια -οι ξανθιές της τυφλεόρασης γκόμενες και είδες το φώς το αληθινόν, το εκ της οθόνης του υπολογιστή σου προερχόμενο- και γι αυτό έβγαλες τα ράσα και επιδίδεσαι- urbi et orbi- σε κατά συρροήν βλασφημίες, ως κουλτουριάρης δήθεν,προκειμένου να ζήσεις και σύ τώρα -σαν δυστυχής έφηβος στα πενηνταφεύγα, βιολογικά σου χρόνια- την μίζερη του μικροαστισμού σου, ζωούλα σου, ο ΘΕΟΣ που έφτυσες και που βλασφήμησες, είτε το θες, είτε δεν το θες,
ΥΠΗΡΞΕ,
ΥΠΑΡΧΕΙ
ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ,
ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ,
ΑΜΗΗΗΝ!

Το πρόβλημα όπως καταλαβαίνεις δεν είναι του Θεού, χρυσούλι μου.

Το πρόβλημα είναι ότι η φτυσιά σου, θα πέσει επάνω σου, και θα πνίξει στο βρόμικο σάλιο της, εσένα τον ίδιο...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, σε λίγο, άμα τα τινάξεις αυτά τα πέταλα, και στην ευειδή- πλην ώριμη φυσιογνωμία σου- αρχίσουν να έρπουν τα σχετικά του θανάτου σκουλήκια, θα είναι ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Και κανείς τότε δεν θα μπορεί να σου γράψει ηλεκτρονικά ραβασάκια μήπως και σε ξυπνήσει εγκαίρως!

Επειδή στα αυτάκια μου, έπεσαν κάτι υπαινιγμοί σου, ότι δήθεν και συ είχες υπερφυσικές εμπειρίες κάποτε που ήσουν παπάς, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει-κατά την άποψή σου- ότι ο Χριστός είναι Ζωντανός και Αναστημένος, έχω να δηλώσω ευθέως, πως στην περίπτωσή σου, ισχύει απολύτως η παροιμία που τονίζει:

Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!


Έχεις καταντήσει κουφός λόγω συγκατάθεσης σε πάθη

(κενοδοξίας κυρίως, σαρκικά ίσως...)

και κατά απόλυτο μαθηματική ακρίβεια,όποιος γίνεται δούλος σε πάθη,
τ υ φ λ ώ ν ε τ α ι
με έναν ιδιαίτερο τρόπο και το Σκοτάδι το ερμηνεύει ως Φως, το Φως το ερμηνεύει ως Σκότος.

Εισέρχεται -ο συγκατατιθέμενος συνειδητά σε πάθη, ιερέας- σε κυκεώνα παραισθήσεων που δεν έχουν τέλος, μέχρι να αυτοκτονήσει από απελπισία κάποια στιγμή, ή μέχρι να παραφρονήσει ολότελα, εμφορούμενος από το πνεύμα του Φθόνου και της Οργής του Εωσφόρου, λαμβάνοντας, και αιώνια κόλαση, διότι εν τω Αδη ουκ έστι μετάνοια,!

Μετά- νοια μπορούμε να βιώσουμε, όσο φοράμε ακόμα τη φθαρτή τούτη σάρκα, και διαχειριζόμαστε τον υλικό μας εγκέφαλο, ως όργανο σωτηρίας.

Δεν αμφισβητώ ότι ως ιερέας, κάποτε, μπορεί να έζησες , πνευματικές εμπειρίες, τις οποίες τώρα αναπλαισιώνεις σε κάδρα θετικισμού και υλισμού- απορρέοντα από τις χονδροειδείς επιστήμες του 19ου αιώνα, τις, σε μηδενισμό, οδηγούμενες.

Ο Θεός ακούει, κάνει και θαύματα -ακόμη και σε πολύ αμαρτωλούς όπως εγώ- και σε αλλόθρησκους, ακόμη και σε άθεους, όταν του ζητήσουν βοήθεια.

Πέρα πάντως, από το να ήταν ο Θεός αυτός που απάντησε στις προσευχές σου, <παίζει>(για εξέτασέ το λιγάκι) και το ενδεχόμενο να ήταν και ο Αρχέκακος όφις, αυτός που σου έδωσε κάποια σημεία, ώστε να κοιταχτείς στο καθρέφτη σου υπερηφάνως- σαν την γκρινιάρα μάγισσα στο παραμύθι της Χιονάτης- και να καυχηθείς ότι είσαι ο παπάς ο καλυτερότερος των υπαρχόντων παπάδων...και όπου υπερηφανία προκατέλαβεν, εκεί επακολούθησε πτώμα φοβερόν και εξαίσιον...κατά των Αγίων Πατέρων τις διαπιστώσεις και διατυπώσεις, τα γνωρίζεις από μένα καλύτερα, αλλά ε π ι λ έ γ ε ι ς να τα λησμονείς, αγαπημένε μου.

Είμαστε πολύ μικροί όλοι μας, φίλτατε, πρώην πάτερ, ώστε να αποφαινόμαστε με τη δική σου έπαρση και αυθάδεια ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε.

Και όπως έγραφα πριν λίγο και σε έναν ταλαίπωρο, τώρα μόλις η επιστήμη αρχίζει και μας βάζει σε βεβαιότητες για τη διττή φύση του κόσμου και των φαινομένων του.

Αυτό που λέει η Γραφή ότι η σαρξ επιθυμεί κατά του πνεύματος και το πνεύμα επιθυμεί κατά της σαρκός νομίζω ότι εκφράζεται- για κάποιον που είναι σε θέση να κάνει τις σχετικές αναγωγές- με επιστημονικό τρόπο, από την υλοκυματική θεωρία, και την αρχή της απροσδιοριστίας του Heisenberg που μας λέει ότι τα ηλεκτρόνια του σώματός μας, μπορεί να εκτείνονται και μέχρι την άλλη άκρη του σύμπαντος, άρα και από καθαρά υλική άποψη, ο άνθρωπος -ως σωματική υπόσταση- μπορεί να μην είναι τόσο μικρός και μηδαμινός, όσο ο εωσφορικός υλισμός επιθυμεί να του υποβάλλει, οδηγώντας τον σε σαρκολατρία και ειδωλολατρία.
Θα παραθέσω το κείμενο που σου έστειλα στο πριβέ- για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη- για να μη λές ότι σε βρίζω.

Αλήθεια;Πιστεύεις ότι σε βρίζει όποιος σου ασκεί μια αυστηρή κριτική;

Δεν έχω ανάγκη να βρίσω κανέναν, αγαπητέ μου.

Λόγω παλαιάς εκτίμησης προς το πρόσωπό σου,τότε που ήσουν άψογος -κατά το φαινόμενο, όπως ομολόγησες και συ- ιερέας, και λόγω θλίψης για το τωρινό σου κατάντημα, προσπαθώντας να σε αφυπνίσω, έγραψα τα κάτωθι:
.....................................................................

Αγαπημένε του Θεού, κύριε... μιλώντας χτες με έναν δυνατό επιστήμονα στο χώρο της φυσικοχημείας- άκουγα τα της υλοκυματικής θεωρίας.

Η ύλη -λέει- είναι και σωματίδιο είναι και κύμα.

Οι Thomson -πατέρας και υιός- ανακάλυψαν την σωματιδιακή φύση του ηλεκτρονίου και την κυματική φύση του.

Πήραν, γι αυτή τους την ανακάλυψη και οι δυο Νόμπελ, πατέρας και γιος με λίγα χρόνια διαφορά.

Τι υποστηρίζει η υλοκυματική θεωρία;

Λέει ότι ΔΕΝ γίνεται να παρατηρηθεί συγχρόνως ή ύλη ως σωματίδιο και ως κύμα.

Ανάλογα με τα όργανα παρατήρησης, άλλοτε φανερώνεται ως ύλη και άλλοτε φανερώνεται ως κύμα.

Τη θεωρώ καταπληκτική αυτήν την εκ της επιστήμης πληροφορία,διότι με ανάγει στα Λόγια του Κυρίου που λέει ότι όταν λειτουργούμε κάτω από τους νόμους της σάρκας δεν μπορεί το Άγιο Πνεύμα να φανερωθεί στο πνεύμα μας- ζωή μας(το γράφω σε ελεύθερη απόδοση)και το αντίστροφο.

Λοιπόν...το να θέλει κάποιος να στενεύει τα όρια της σκέψης,και να καταργεί την Παρουσία της Παναγίας Τριάδος εν τω κόσμω, σήμερα που υπάρχει τέτοια ανάπτυξη επιστήμης, το βρίσκω τουλάχιστον εωσφορικό και...πολύ αφελές...
........................................................................................
Και συνεχίζω αυτή τη στιγμή , τις σκέψεις τις προηγούμενες:

Τα της υλοκυματικής-κβαντικής θεωρίας, ακριβώς λόγω των πνευματικών αναγωγών στις οποίες μπορούν να οδηγήσουν έναν καλοπροαίρετο νου, τα πολέμησαν λυσσαλέα στο Σοβιετικο καθεστώς επί πολλά έτη.
Τώρα πλέον κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν ειναι σε θέση να τα αμφισβητήσει...

(Εμείς, οι πιστοί οι Ορθόδοξοι δεν έχουμε ανάγκη τις επιστημονικές αυθεντίες.
Σε μάς αρκεί η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ, παραθέτω όμως τα εκ της επιστήμης απορρέοντα κοσμοείδωλα, επειδή κάποιοι κινούνται και σε τέτοια χωράφια και δεν τα θεωρούν του πεταμάτου)

Ο μέγας Luis de Broglie (τιμήθηκε και αυτός με Νόμπελ) σκέφτηκε ότι άν ένα κύμα φωτός μπορεί να δρα ως σωματίδιο, γιατί όχι και τα υλικά σωματίδια να μη μπορούν να δρουν ως κύματα;
Και το απέδειξε.

Τι λέει η κυματική θεωρία της ύλης;

Λέει ότι κάθε κινούμενο σωματίδιο έχει συνδεδέμενο κύμα(Pilot wave).
H συχνότητα
(το πόσες δηλαδή φορές επαναλαμβάνεται η μορφή του κύματος στη μονάδα του χρόνου)
και το μήκος του οδηγητικού κύματος, σχετίζονται με τη σχετική μάζα m και την ταχύτητα υ του κινούμενου σωματιδίου.

Η κυματική φύση των ηλεκτρονίων αποδεικνύεται από τα φάσματα περίθλασης
(όταν πέφτει ένα κύμα πάνω σε ένα εμπόδιο, λέμε ότι περιθλάται, δηλαδή, ότι αλλάζει δρόμο).

Η πρακτική εφαρμογή της κυματικής φύσεως των ηλεκτρονίων, είναι το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα από τους επιστήμονες.

Η Ορθόδοξη Πίστη, μάς διδάσκει εξ Αποκαλύψεως, ότι αποτελούμαστε απο σώμα και ψυχή-μια ζωοποιό ενέργεια που συνοδεύει το σώμα σε κάθε του κύτταρο όσο είναι ο άνθρωπος εν ζωή, όπου η ψυχή μας είναι και αυτή υλική, όπως υλικά είναι και τα σώματα των αγίων Αγγέλων, πλην, λεπτοτέρας υφής σώματα από τα δικά μας- άυλος-άκτιστος πραγματικά, είναι μόνο Ο Ακτιστος Θεός, στην Τριαδικότητά Του.

Δεν μπορείς, όμως, ταυτόχρονα να παρατηρήσεις και τις εκδηλώσεις του σώματος και του πνεύματος.

Χρειάζεσαι άλλα όργανα παρατήρησης κάθε φορά.

Για να παρατηρήσεις τα του Πνεύματος, πρέπει να είσαι γνήσιος υπηρέτης του Πνεύματος και ο ίδιος.

Αν είσαι ένας απλός υλιστής, αποκομμένος από το Σώμα του Χριστού, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία Του,και με την εγκόσμια-μόνο- κουλτούρα ανά χείρας,
φ α ν τ ά ζ ε σ α ι
ότι είσαι και αληθινός άνθρωπος του Πνεύματος, τόσο το χειρότερο για σένα τον ίδιο!

Όταν θα σε ξυπνήσει η Πραγματικότητα του προσωπικού σου θανάτου, θα είναι πάρα πολύ αργά για να επανορθώσεις οτιδήποτε- όπερ απεύχομαι να συμβεί, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή που κάποτε πολύ τον αγάπησες, αμήηηην!

Σαλογραία

29 σχόλια:

  1. Αγαπητή Σαλό κατανοώ πλήρως την αγανάκτηση σου.
    Λάβε υπόψιν σου ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε καμιά σταθερή βάση πίστης στον πρώην ιερα... και καθώς δείχνουν τα γεγονότα ηταν εξαρτημένος απο κάποιους άλλους(...)που του κάνανε τη ζωή μαύρη- κατάμαυρη και κατά συνέπεια πήρε την απιστία στους ώμους του και τραβάει για το πουθενα. ο άνθρωπος ζεί ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ.
    Το επιβεβαιώνει ο τρόπος που μιλάει γράφει ζει...
    Θεός να τον συγχωρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Ανώνυμε
    είναι όπως τα λες.
    Θέλω να ελπίζω ότι κάποτε θα φωτιστεί και θα καταλάβει.
    Ο Μετανοημένος Ληστής πρώτος από όλους εισήλθε στον Παράδεισο, και αν ασχολούμαι με τον εν λόγω είναι γιατί του έχω συμπάθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει ότι η ψυχή είναι λογική και νοερά. Έδωσε ο Θεός «ψυχήν λογικήν και νοεράν δια του οικείου εμφυσήματος"

    Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέγει ότι η ψυχή είναι άϋλος και ασώματος «τη ιδία φύσει ενεργούσα τε και κινουμένη και δια των σωματικών οργάνων τας ιδίας κινήσεις ενδεικνυμένη».

    Πιστεύω είναι λάθος να πούμε ότι η ψυχή είναι υλική!

    Γιατί σύμφωνα με το τύπο του Αινστάιν η ύλη σχετίζεται με την ενέργεια (όπως την εννοεί η φυσική επιστήμη).

    Πιστεύω ότι αυτό που λέγεται είναι ότι έχει η ψυχή σώμα όπως και οι Άγιοι Άγγελοι, ενώ ο Θεός είναι ασώματος δεν υποδηλώνει ότι η παρουσία τους αυτή είναι υλική αλλά ούτε και ενεργειακή.
    Αν πούμε ότι τα δημιουργήματα είναι υλικά (και το σώμα και η ψυχή τους) τότε βρισκόμαστε στην Θεοσοφία.

    ΘΕΟΣΟΦΙΑ:
    Πνεύµα και ύλη αποτελούνται από την ίδια µοναδική ουσία και εκείνο που τα κάνει να παρουσιάζονται διαφορετικά είναι µόνο διαφορά πυκνότητας.

    Το πνεύμα και η ύλη είναι βασικά ένα, δύο όψεις του Ενός, η ύλη και ο Θεός είναι δύο όψεις μιας κοσμικής ενότητας, δύο όψεις μιας μόνης και της αυτής πραγματικότητας.

    Sri Nilakanda Ram, 4ος Πρόεδρος Θεοσοφικής Εταιρείας
    1. Ταύτιση Δημιουργού με δημιουργήματα
    2. Ταύτιση ύλης με πνεύμα-ψυχή.

    Ο Θεός ήταν ασώματος πριν την ενσάρκωση, και μετά ο Υιός ενσαρκώθηκε λαμβάνοντας ανθρώπινο σώμα και ψυχή γινόμενος σε όλα όμοιος με εμάς εκτός αμαρτίας, και μετά την ανάσταση έχει επουράνιο αναστημένο σώμα το οποίο δεν είναι υλικό αλλά επουράνιο.
    Ο Πατέρας και το Άγιο Πνεύμα δεν έχουν σώμα γιατί δεν ενσαρκώθηκαν.
    Ανάλογα και μετά την Ανάσταση των νεκρών θα έχουμε ο καθένας το σώμα του το οποίο όμως δεν θα είναι υλικό -άρα ούτε και ενεργειακό- αλλά επουράνιο κατά το λόγο του Αποστόλου Παύλου.

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ύλη δεν πρέπει να νοείται σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα αλλά και με στοιχεία πέρα από αυτά που γνωρίζουμε.
    Οι άγιοι Άγγελοι είναι υλικοί ως προς το Θεό, και άυλοι ως προς τους ανθρώπους.
    Κάτι ανάλογο ισχύει και για την ψυχή μας, σε σχέση με το Θεό και σε σχέση με τους αγγέλους.
    Οι Θεοσοφιστές ταυτίζουν το Δημιουργό με τα δημιουργήματα το οποίο οδηγεί στην αμαρτία της Ειδωλολατρίας.
    Κατά τους Ορθόδοξους ο Θεός είναι αμέθεκτος ως προς τη φύση Του, αλλά μεθεκτός κατά τις άκτιστές Του ενέργειες, τις οποίες τις λαμβάνουμε δια των Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κατά το μέτρο της τηρήσεως των Εντολών, δια της Μετανοίας εν πίστει , ελπίδι και αγάπη, γινόμαστε Θεοί κατά χάριν.
    (Η Χάρη αυτή φανερώνεται συχνά και στα άψυχα σώματα των αγίων που διατηρούνται επί αιώνες ενάντια σε όλους τους νόμους της ύλης που γνωρίζουμε ως τώρα, ευωδιάζοντα συχνάκις και θαυματουργούντα πολλάκις)
    Το πόλεμο υπέρ των ακτίστων ενεργειών του Θεού, διεξήγαγε επιτυχώς ο μέγας, ο πολύς άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς εναντίον των Λατινοφρόνων αιρετικών και των πλανών τους.
    Στο συνοπτικό του βιβλιαράκι η ΘΕΩΣΙΣ, εκδόσεις της Ιεράς ΜΟνής Γρηγορίου, ο π. Γεώργιος Καψάνης, τα θέματα αυτά τα διεκρινίζει πολυ ωραία και Ορθόδοξα και σου το συνιστώ ενθέρμως να το διαβάσεις.
    Το διαθέτουν στην Αποστολική Διακονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαμένος κόπος!
    Ολα τα λόγια όσα λέγονται και ακούγονται για δαύτον.. .
    δεν το αγγίζουν..εδώ κοτζά Θεός του εκανε τη χάρη δίνοντας του τέτοιο αξίωμα την ιερωσύνη και το πέταξε σαν κουρελόχαρτο τι ψάχνεις εσύ κι εγώ και κανα δυο αλλοι νοματαίοι να βρούμε στον εν λόγω κύριο.. οταν φεύγει η Θ. Χάρις απο τον άνθρωπο, γίνεται ενα κούτσουρο. τελεία και παύλα.
    ειρήνευε Σαλό μου και να χαίρεσαι την πίστη σου και την υπομονή σου. πρόσεξε αυτούς τους θυσαυρούς γιατί οι καιροί ειναι χαλεποί και αν χαθούν δεν θα τους ξαναυρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένε μου ανώνυμε
    σε βλέπω λίγο απαισιόδοξο.
    Μάλλον είσαι οπαδός του ρητού που λέει ότι απαισιόδοξος είναι ένας πολύ καλά πληροφορημένος αισιόδοξος.
    Θα αντιγυρίσω, όμως, την κουβέντα, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που συνειδητοποιούμε το άπειρο της πληροφορίας, ε λοιπόν, νομίζω ότι στην εποχή μας κανείς δεν δικαιούται να είναι απαισιόδοξος, για τον πολύ απλό λόγο, ότι
    κ α ν ε ί ς μας δεν διαθέτει ό λ η την πληροφορία και προκειμένου για τη σωτηρία της όποιας ψυχής, αγνοούμε πάντοτε τον βαθύτερο πόνο της, και την πολύ βαθιά κρυμμένη, προαίρεσή της.
    Αγνοώντας όλα αυτά δεν δικαιούμε να είμαστε απαισιόδοξοι, διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιά φάση της ζωής ενός εκάστου- όσο φαινομενικά χαμένος και αν δείχνει- δεν γνωρίζουμε -επαναλαμβάνω- ποια καινούργια
    π λ η ρ ο φ ο ρ ί α θα μπεί στο σκοτεινή του ενδοχώρα, και θα τη γεμίσει με ουράνια λάμψη κατά Θεόν Μετανοίας και παρηγορίας.
    Τον εν λόγω τον έχω και στην προσευχή μου.
    Όλο σκέφτομαι τη θλίψη της μάνας του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Aνώνυμο, τώρα που έψησα μια΄υπέροχη τυροπιτούλα, να προσθέσω δυο λόγια ακόμα.
    Ο εν λόγω ναι, έχασε τη Χάρη της Ιερωσύνης, αλλά δεν την απώλεσε ολότελα.
    Αν την είχε απολέσει ολότελα, θα ήταν όλο το 24ωρο σε άθλια κατάσταση δαιμονισμένου.
    Η Χάρη μπορεί να ξανάρθει αν την αναζητήσει- εν Μετανοία.
    Στον καθένας μας η Χάρη αυξομειώνεται όλο το 24ωρο, όλα τα έτη του βίου μας, ανάλογα με τους λογισμούς που δεχόμαστε και τα έργα που κάνουμε και την εσωτερική μας στάση ενώπιον του Βασιλέως της Δόξης και των Δυνάμεων.
    Όσοι ζει ο καθένας μας μπορεί να ελπίζει και μεις να ελπίζουμε για τη σωτηρία του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "αν την αναζητήσει- εν Μετανοία".
    Aν... Ξέρεις εσύ κανέναν τόσο εύκολα να αναζητάει την δοθεία ή χαμένη χάρη και να του δίδεται τόσο εύκολα και πρόχειρα?! πέσμου και μενα.
    Εδώ πατέρες και ΠΑΤΕΡΕΣ παιδεύτηκαν για να την αποκτήσουν και εδωσαν το
    αίμα τους γι΄αυτην και εφυγαν με χρηστές ελπίδες μεν αλλά χωρίς να την ξαναποκτήσουν στο μέτρο που τους δόθηκε.. και μου λες για ενα σχολιαρούδη πρώην ιερέα που ταλαντευοτανε να εχει μια κάποια ουσιαστική επαφή με το Θείον συναισθματικώ τω τρόπω. Ετσι ολοι την βρισκουν..
    Σου το ξαναλέω: μάταιος κόπος! ο αντικείμενος δούλεψε πολύ στο μυαλό του και του το γύρισε αναποδα..(φυσικά υπηρχε και προδιαθεση) γι΄αυτό και γράφει ο,τι γράφει και παραπλανά και τόσους αφελείς στην πίστη ακόμη και παπαδες.. ασε που αυτοί δεν χαμπαρίζουν ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ

    αστα καλο μου Σαλό ειναι απ΄αυτά που δεν λέγονται...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμο
    Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχεις το δίκιο εσύ, εκ δευτέρας όψεως, ίσως το δίκιο να το έχει η Σαλογραία.
    Τα φαινόμενα μονίμως εξαπατούν και η μόνη έγκυρη Κρίση θα είναι του Κυρίου Ιησού, στο τέλος του επίγειου χρόνου όλων μας.
    Το φοβερό είναι ότι κανείς μας δεν έχει καθολική εποπτεία της εσωτερικής ζωής κανενός ανθρώπου,ούτε καν της δικής του ψυχής.
    Αυτή η επίγνωση στην πράξη, δεν μας επιτρέπει να απελπιζόμαστε για κανέναν, ούτε καν για τον εαυτόν μας, αν υποθέσουμε ότι έπραττε τα χειρότερα, διότι αρκεί ένα λεπτό μετανοίας πριν ξεψυχήσουμε, για να μας δεχτεί κοντά Του, ο Ελεήμων Κύριος...
    Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πορευόμαστε με δόλο ενώπιόν Του, αμαρτάνοντες με την προοπτική της μετανοίας, όχι βέβαια.
    Αλλά το πώς μπορεί να γυρίσει το μυαλό ενός ανθρώπου ανάποδα, μπορώ πάρα πολύ καλά να το καταλάβω ως διαδικασία συναισθηματική, πώς μπορεί να συμβαίνει.
    Δυστυχώς, χάθηκαν οι άγιοι πνευματικοί οδηγοί, χάθηκαν τα ουσιαστικά, ζωντανά, ανθρώπινα στηρίγματά μας, μάς απομένουν μόνο τα βιβλία των αγίων, και ό,τι αποκομίζει έκαστος από τον προσωπικό του αγώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ και επαυξάνω!
    εις οδόν ειρήνης λοιπόν!
    ευχου και δι΄εμέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ανώνυμο
    Ολοι ας ευχόμαστε καθημερινά και υπέρ πάσης ψυχής Ορθοδόξου, θλιβομένης τε και καταπονουμένης και το Φοβερόν και Άγιόν Του Όνομα, επικαλουμένης...
    Είς οδόν ειρήνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο συγκεκριμένο ζήτημα να προσθέσω, ότι οι παπάδες που εξαρχής προσέρχονται στα της ιεροσύνης, αναισθήτως, υπολογιστικώς και υποκριτικώς, προσβλέποντες στα μισθά του επαγγέλματος και εις ουδέν έτερον, δεν κινδυνεύουν τόσο, όσο εκείνοι που προσήλθαν με κάποιες αγνές διαθέσεις τις οποίες στην πορεία, τις απεμπόλησαν.
    Δεν θα κριθούν όλοι οι παπάδες με τα ιδια μέτρα από τον Κύριο, που στο τέλος του επίγειου χρόνου εκάστου, θα κάνει την κανονικοποίηση των παραμέτρων που λένε και οι πειραματικοί επιστήμονες, γι αυτό...Στώμεν καλώς , στώμεν μετά φόβου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή μου Σαλογραία τι πληθώρα κειμένων είναι αυτά; και άκρως ενδιαφέροντα. Δεν προλαβαίνω τώρα να ασχοληθώ γιατί πέρασε η ώρα μου προσπαθώντας να σου αποστείλω ένα σχόλιο για το Νηπιαγωγείο και ναρκωτικά και δεν τα κατάφερα. Θα επανέλθω όμως...Ζήσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζήση μου
    σ' ευχαριστώ για την εμψύχωση.
    Τα γράφω τα περισσότερα για τα παιδιά μου, ελπίζοντας ότι κάποτε θα τα διαβάσουν...:-)
    (Μάλλον μετά την κηδεία, στον καφέ της παρηγοριάς, για να γελάνε με τη μακαρίτισσα, τη φουκαριάρα τη μάνα τους! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή, Σαλογραία, είμαι παθιασμένος αναγνώστης κάθε κειμένου σχετικά με τά κβαντικά. Σου συστήνω να διαβάσεις ένα καταπληκτικό βιβλίο του Καθηγητού Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Γραμματικάκη με τον τίτλο ¨Η αυτοβιογραφία του φωτός". Είναι η καλύτερη απολογητική υπέρ του χριστιανισμού από έναν άθεο ή αγνωστικιστή έστω κι άν δεν το καταλαβαίνει. Επιβεβαιώνει τήν καταπληκτική ρήση τής Παλαιάς Διαθήκης: "Γενηθήτω φως και εγένετο φως."Το πρώτο δημιούργημα του Θεού κατά την Γράφή είναι το φως. Απ' αυτό στη συνέχεια δημιουργήθηκε ή ύλη.Αυτή και μόνο η ρήση έπρεπε να κάνει κάθε λογικό άνθρωπο να λυγίσει μπροστά στή μεγαλειότητα του Θεου.

    Σχετικά με τον ιερέα δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Καλά κάνεις και του γράφεις. Ο ἀγιος εν Τριάδι υμνούμενος Θεός να ελεήσει κι αυτός κι εμάς κι όλον τον κόσμο να γίνουν μέτοχοι της θεότητός του, δηλαδή να αποκτήσουν θεογνωσία. "Κι αυτό είναι η αιώνιος ζωή ίνα γινώσκουσί σε τον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν.
    Ζήσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. To έχω αγοράσει το βιβλίο του Γραμματικάκη, το διάβασε ο Στέφανος και ο Πέτρος και τους άρεσε. Προσωπικά δεν αξιώθηκα, αλλά κάποια σκέψη για το Φως θα αναρτήσω προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαλογραία αγαπητή
    "Η Ορθόδοξη Πίστη, μάς διδάσκει εξ Αποκαλύψεως, ότι αποτελούμαστε απο σώμα και ψυχή-μια ζωοποιό ενέργεια που συνοδεύει το σώμα σε κάθε του κύτταρο όσο είναι ο άνθρωπος εν ζωή, όπου η ψυχή μας είναι και αυτή υλική, όπως υλικά είναι και τα σώματα των αγίων Αγγέλων, πλην, λεπτοτέρας υφής σώματα από τα δικά μας- άυλος-άκτιστος πραγματικά, είναι μόνο Ο Ακτιστος Θεός, στην Τριαδικότητά Του."

    Το ότι η ψυχή είναι επίπεδο της (κτιστής) πραγματικότητας απεδείχθη από τον νομπελίστα επιστήμονα του εγκεφάλου John Eccles στο βιβλίο του The Self and Its Brain που έγραψε μαζί με τον αγνωστικιστή Popper. Βρήκε μάλιστα ότι το επίπεδο αυτό (ότι θα αποκαλούσατε λεπτή ύλη) επικοινωνεί συνεχώς με τον εγκέφαλο (μη-λεπτή ύλη) μέσω του φλοιού του αριστερού ημισφαιρίου. Ο νομπελίστας νευροβιολόγος Gerald Edelman στο βιβλίο του Bright Air, Brilliant Fire πήγε παραπέρα δείχνοντας την αυτο-συνείδηση σαν μια ανατροφοδοτική διαδικασία οργάνωσης του εγκεφάλου στενά συνδεδεμένη με το κέντρο της γλώσσας στο αριστερό ημισφαίριο. Και στις δύο περιπτώσεις καταδεικνύεται η κτιστότητα της ψυχής αλλά και η συνεχής και στενή αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος, το συναμφότερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χριστός Ανέστη
    και ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο του Εμμανουήλ. Νά 'ξερες πού με πήγες τώρα!
    Σύνδεση γλώσσας - ψυχής !!!
    Όπως και να την εννοήσεις τη γλώσσα, καί μόνο με την κουβέντα αυτή επαληθεύεται και επιστημονικώς όλη η Αγία Γραφή, τα κείμενα των Πατέρων και κυρίως των νηπτικών.
    Ωρέ, νά 'ναι καλά ο άνθρωπος.
    Τι χαρά πήρα !
    Η χελώνα η επιστήμη που λέει και η φιλενάδα μου η Σαλογραία.
    Και αυτό επίσης πολύ εύστοχο.
    Διονύσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας, βρηκα εχθες το μπλογκ σας και το εχω λατρεψει!

    Διαβαζοντας τα σχολια επεσε το ματι μου και για τη θεοσοφια...

    Ειχα ασχοληθει λιγο παλαιοτερα με εσωτερισμους και τα λοιπα.. το μονο που ηθελα να πω ειναι οτι το ονομα θεοσοφια ειναι παραπλανητικο..
    λενε.. οτι ενω στο μυαλο ερχεται η Θεου-σοφια αυτο που στην πραγματικότητα ειναι, ειναι η συγκαλυμμένη λατρεία του θεου -οφι (θεος-οφις)
    η θεοσοφια ειναι εσωτεριστική.. πραγμα αντιθετο με το χριστιανισμο..

    Συγχωρεστε με και διορθωστε με αν κανω καπου λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπημένο μου
    ΚΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ!
    ;-)
    Χαίρομαι που βρήκες σ'αυτό το μπλοκάκι μια ανάπαυση...
    Είναι όπως τα λες...
    Η θεοσοφία αποτελεί ένδυμα για άπειρες πλάνες...
    Η Ορθόδοξη Πίστη, διαθέτει Χάρη και καθαρότητα και απλότητα βιώματος...
    Μακάριος όποιος το καταλάβει.
    Να περνάς να τα λέμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στάθηκα για λίγο στην όαση τούτη εδώ και αφού δροσίστικα συνεχίζω την έρημο της <> σκληρής πραγματικότητας.Ευχαριστώ εκ μυχίων καρδίας.Ο τριαδικός εν μονάδι Θεός να μας έχει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Eυχαριστώ για την καλή κουβέντα, άνθρωπε του Θεού.
    ;-)
    "Ο υπομείνας ΕΙΣ ΤΕΛΟΣ, ούτος σωθήσεται"
    .........................
    Ανάβω κάθε βράδυ πρώτα ένα κερί για χαμένους παπάδες και καλογέρους και μετά για φίλους
    ( και του μπλογκακιού σε όποια άκρη της γης και αν ευρίσκονται...)
    ;-)
    Η Κυρά Παναγία ας μας σκεπάζει με τη Χαρά Της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Ο υπομείνας ΕΙΣ ΤΕΛΟΣ, ούτος σωθήσεται"

    Άναψε καί΄να κεράκι για μένα ,αγαπητή Σαλογραία, μιας και αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η συγχωρεμένη μητέρα σου.

    Η Κυρά Παναγία, ας μας σκεπάζει με τη Χαρά Της και τη μεσιτεία του ΑΓ. Ιωάννη Μαξιμόβιτς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανων.
    Με συγκινείς...


    (Ανέβασα και πριν το σχόλιό σου, και το έσβησα, ξανανεβάζοντάς το, διορθωμένο το παρατσουκλάκι μου: "Σαλογραία").

    ;-)

    Δεν έχω λόγια να περιγράψω την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ βοήθεια, από την Παναγία και τον Αγιο Ιωάννη Μαξιμόβιτς, που έτσι επέτρεψε ο Κύριος και έλαβε η συχωρεμένη η μητέρα μου.

    Εντάξει, έμεινε η γυναίκα και υπέργηρη κατάκοιτη για τριάμισι χρόνια αλλά..ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟΥΣ και με το μυαλό σε καλή σχετικά κατάσταση τόσο ώστε να συνεννοούμαστε και να είναι ανεξίκακη, αβαρής σαν φως, προς τους "εχθρούς " της.
    .................................

    Σου άναψα ήδη ένα αγνό μελισσοκέρι μπροστά στις εικόνες, φιλ. ανων.

    Θα ευχόμαστε όλοι υπέρ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ της υγείας σου, όλοι όσοι αγωνιζόμενοι εν Κυρίω, διαβάσαμε αυτό σου το μήνυμα.

    Αν θες, γράψε μου και προσωπικά.

    Θα ήταν ίσως χρήσιμο, να μοιραστούμε και πληροφορίες για εμπειρίες άλλων προσώπων επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ;-)
    Να είσαι καλά φιλ. ανων.
    ...........
    Πριν τρία χρόνια σε φιλ.πρόσωπο του περιβάλλοντός μου, διαγνώστηκαν πολλαπλές μεταστάσεις στο ήπαρ.

    Κάποιους γιατρούς που ρώτησα μουρμούρισαν λυπημένοι κάτι ελάχιστα ποσοστά επιβίωσης.

    Ήταν σοβαρό. ΔΕΝ ήταν απλό.

    Οι ιατροί, όμως, ως προγνώστες, εγράφησαν εις του ασθενούς τα παλαιά υποδήματα.
    ;-)
    διότι... άλλα οι γιατροί λέγουσι, και άλλα χαρμόσυνα, ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΘΕΟΣ, ΕΚΕΛΕΥΣΕ,
    και το φιλ. πρόσωπο, ζει και κραταιούται πλήρες υγείας, ΦΩΤΙΣΜΟΥ και ΆΝΩΘΕΝ δυνάμεως...

    θΑ σημειώσω ότι συνετέλεσε ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ -υποθέτω ορθολογικώς- και το ότι ο ασθενής, ΑΛΛΑΞΕ τρόπο ΖΩΗΣ, σκέψης, συναισθημάτων, άλλαξε τρόπο διατροφής.

    Τυγχάνει γνωστό πως το καθένα από τα προαναφερθέντα, στη διαδικασία της ίασης παίζει το ρόλο του.

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραία και αγαθά ολα αυτά που διάβασα σήμερα εστω και καθυστερημένα. Να Ζήτε ολοι σας και ο παναγαθος να τον εχει ελεημενο. Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή